11-02-18

Zondag 11 februari 2018

Big In Japan

Alphaville

 

DE MAN VAN CHINA EN JAPAN *

Vandaag is het de ‘Stichting van Japan Dag’, een van de vijftien officiële feestdagen in het land van de rijzende zon. Artiesten die in hun directe omgeving niet van de grond geraken, maar succes hebben aan de andere kant van de wereld zijn ‘big in Japan’. Het is in deze betekenis dat Tom Waits op het album Mule Variatons uitroept dat hij groot is in Japan. ‘I got the style but not the grace, I got the clothes but not the face’ klinkt het in Big In Japan. Ja, Waits heeft ook een song de zo heet.

JukeJapan.jpgOnduidelijk lijkt het verband tussen de geijkte uitdrukking en het nummer Big In Japan van de Duitse synthpopgroep Alphaville. Volgens zanger Marian Gold gaat het trouwens over een koppel dat wil afkicken van de heroïne. Hij kwam op het idee voor het refrein met de zin ‘Things are easy when you’re big in Japan’ nadat hij in Berlijn een album had gekocht van een Brise indieband die Big In Japan heette. De zanger van die groep was niemand minder dan Holly Johnson, later de centrale figuur in Frankie Goes To Hollywood. Nu wil het toch wel lukken zeker dat die groep begin 1984 in menig Europees land met Relax op nummer 1 stond en op die plaats opgevolgd werd door… Alphaville.

In het boek ‘Reis om de wereld in 80 hits’ vermelden Pieter Steinz en Bernard Hulsman een aantal Japan-platen. Daarbij zijn Osaka van The Shoes en Japanese Lovesong van Ten Sharp, allebei Nederlandse bands. In 1963 scoorde Kyu Sakamoto een onwaarschijnlijk hit in de Lage Landen met het volledig in het Japans gezongen Sukiyaki. Tony Vos bracht later het nummer in het Nederlands onder de titel In Yokohama.

Waarom David Sylvian zijn groep Japan noemde, is altijd duister gebleven. Uit nummers als Visions Of China en Cantonese Boy zou je kunnen afleiden dat hij meer interesse had voor China.

 

*De titel van deze bijdrage is een fragment uit de tekst van het kinderliedje Zeg, ken jij de mosselman. Het Engelse origineel gaat als volgt: ‘Do you know the Muffin Man who lives on Drury Lane’.

 

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

De commentaren zijn gesloten.