13-02-18

Dinsdag 13 februari 2018

Charlie Brown

The Coasters

 

DE ENE CHARLIE IS DE ANDERE NIET

De strookjes worden herdrukt en herdrukt, maar eigenlijk verscheen op deze dag in 2000 de laatste aflevering van de krantenstrip ‘Peanuts’. Tekenaar Charles M. Schulz was een dag eerder overleden.

jUKEcHARLIE.jpgNaslagwerken vermelden verschillende popsongs die naar de strip verwijzen. De meeste zeggen me niks. Of had u al eens gehoord van Linus And Lucy van The Vince Guaraldi Trio? Het werk van The Royal Guardsmen ken ik natuurlijk wel. Zij scoorden in 1966 een enorme hit met Snoopy vs .The Red Baron. Dat vrolijk verhaaltje was geïnspireerd door Snoopy, in de ‘Peanuts’-reeks de hond van het hoofdpersonage Charlie Brown. Snoopy beeldt zich graag in dat hij een luchtvaartpionier is en koestert in zulke dagdromen een diepgewortelde wrok tegen ‘The Red Baron’, een verwijzing naar Duitse gevechtspiloot Manfred von Richthofen die in de Eerste Wereldoorlog die bijnaam kreeg. The Royal Guardsmen had kennelijk maar één vaatje om uit te tappen, want ze brachten ook nog Return Of The Red Baron, Snoopy For President en zelfs de kerstsingle Snoopy’s Christmas uit.

Op de cd Boys For Pele van Tori Amos uit 1996 staat Not The Red Baron, een nummer dat het ook eerder over de strip dan over het historische personage heeft. Ik moet bij ‘Peanuts’ echter altijd denken aan Charlie Brown van The Coasters, een door Jerry Leiber en Mike Stoller geschreven doo-wophit uit 1959. Even een ‘wistjedatje’ tussendoor: de saxofoonpartij op de single wordt gespeeld door King Curtis.

De zin ‘Who calls the English teacher daddy-o?’ is een verwijzing naar de film ‘Blackboard Jungle’ uit 1955. Je weet wel, die prent van Rock Around The Clock van Bill Haley & His Comets. Daarin verbasteren opstandige scholieren de achternaam van het hoofdpersonage, leraar Richard Dadier tot ‘daddy-o’. Het meest bekende fragment uit de song is ongetwijfeld ‘Why is everbody always pickin’ on me?’ Zo krijg je de indruk dat het over zo’n loser als het strippersonage gaat. Maar de ene Charlie zou niets met de andere te maken hebben. Volgens Jerry Leiber was het gewoon een naam die door zijn hoofd schoot als rijm op ‘he’s a clown’. Let wel, de strip verscheen voor het eerst in 1950, bijna tien jaar voor de song geschreven werd. Het zou dus best kunnen dat die in het onderbewustzijn van de songwriter rondspartelde. Op het album Mylo Xyloto van Coldplay staat ook een track die Charlie Brown heet. Ook van die song wordt gedacht dat hij allusie maakt op de tekeningen van Schultz, maar drummer Will Champion zei in een interview met Q Magazine dat het ook gewoon zomaar een naam was.

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.