19-02-18

Maandag 19 februari 2018

Coat Of Many Colors

Dolly Parton

 

JUkeCoat.jpgLAPJESJAS

Vandaag viert Dolly Parton haar 72ste verjaardag. Iedereen kan haar Jolene meezingen, maar die song uit 1973 heeft in die tijd hier nooit succes gehad. Nu ik het opzoek, verbaast het me, maar het was pas in het begin van de jaren tachtig dat zij hier voor het eerst de hitparade haalde. En dat was met ronduit pop, zoals 9 To 5 of You Are. Ook I Will Always Love You past in deze categorie. Ja, iedereen kent dat nu in de versie die Whitney Houston maakte voor de film ‘The Bodyguard’. Dolly Parton schreef het zelf als dank aan countrylegende Porter Wagoner, die haar indertijd introduceerde. Zij had een Amerikaanse nummer 1 met het origineel in 1974 en daarna nog eens met de versie die te horen was in de film ‘The Best Little Whorehouse In Texas’ in 1982. Zo werd zij de eerste zangeres die met dezelfde song twee keer de absolute top bereikte. En het is pas die tweede uitvoering die hier in 1983 tien weken in de Ultratop 50 stond en piekte op de vierde plaats.

Voor wie nog altijd denkt dat Dolly Parton niet meer is dan twee zingende ballonnen met een pruik op: zij heeft naast I Will Always Love You naar schatting nog meer dan drieduizend songs geschreven. De oudste daarvan interesseren mij het meest. Een van mijn favorieten is Coat Of Many Colors uit 1969. Het is trouwens ook haar lievelingsnummer, ongetwijfeld omdat het zo autobiografisch is. Ze vertelt over de armoede waarin ze opgroeide en haalt een waar gebeurd verhaal aan. In een gezin met twaalf kinderen maakte haar moeder haar een jas met overschotjes. Fier op de lapjescreatie trok ze naar school, waar de andere kinderen haar uitlachten met haar voddenjas. Ze was trouwens op tournee met Porter Wagoner toen ze de tekst pende op een rekening van de droogkuis waar die zanger zijn kostuum had laten stomen. Dat weten we uit haar biografie ‘My Life And Other Unfinished Business’, verschenen in 1994. Wagoner heeft het kleinood altijd bewaard. Ooit hing het ingekaderd aan zijn muur, later schonk hij het aan het Chasing Rainbows Museum in Partons pretpark Dollywood. Daar hangt ook de fameuze lapjesjas. Het is wel niet de originele. Dolly’s moeder naaide een nieuwe, speciaal voor het museum.

Coat Of Many Colors van Dolly Parton haalde de vierde plaats in de Amerikaanse hitparade. Er bestaan tal van covers van, onder meer van Shania Twain. De enige die het lied naar waarde weet te brengen, is echter Emmylou Harris. Je vindt haar versie op haar debuut Pieces Of The Sky.   

 

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be