21-02-18

Woensdag 21 februari 2018

If I Had Words

Scott Fitzgerald & Yvonne Keeley

 

KLASSIEK MET REGGAE

Vandaag veertig jaar geleden stond If I Hard Words van Scott Fitzgerald & Yvonne Keeley op de eerste plaats in de BRT Top 30. In de elf weken dat de single het volhield in de lijst prijkte hij drie keer op nummer 1. Het was in de halve wereld een hit, maar toch vooral bij onze noorderburen langdurig een groot succes. Dat had natuurlijk alles te maken met het feit dat Yvonne Keeley een Nederlandse is. Ze werd in 1952 in Rotterdam geboren als Yvonne Paaij. Inderdaad, zij is de jongere zus van Patricia Paaij, met wie ze later in wisselende samenstellingen The Star Sisters vormde en liedjes van The Andrews Sisters bracht. Maar we lopen vooruit op het verhaal.

JukeYvonne.jpgIn het begin van de jaren zeventig woonde Yonne Paaij in de buurt van Londen, waar ze een relatie aanknoopte met Steve Harley van Cockney Rebel. Hij was het die haar pseudoniem bedacht zodat ze zich met haar eerste platen kon onderscheiden van Patricia Paaij, die als zangeres trouwens haar naam altijd als Patricia Paay liet spellen.

If I Had Words is zowat de enige hit van betekenis die Yvonne Keeley heeft voorgebracht en dat deed ze dus in een duet met de Schotse zanger Scott Fizgerald, niet te verwarren met de gelijknamige Amerikaanse schrijver van ‘The Great Gatsby’. De carrière van Fitzgerald was heel gevarieerd. Als tijdgenoot van Mud en The Rubettes begon hij in 1974 als glamrocker. In 1988 eindigde hij op de tweede plaats in het Eurovisiesongfestival met Go. Winnares dat jaar was Céline Dion die voor Zwitserland Ne Partez Pas Sans Moi zong. En tussendoor had hij dus een internationale hit met If I Had Words. De songtekst was van de hand van Jonathan Hodge en de muziek was een fragment uit de derde symfonie van Camille Saint-Saëns, maar dan voorzien van een reggaeritme. Het jongerenkoor dat je prominent te horen en te zien kreeg, was het St.Thomas Roman Catholic School Choir uit Chelsea.

 Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

Commentaren

Het gaat meer bepaald om de finale, het laatste deel uit de Orgelsymfonie van Saint-Saëns. In de song wordt het thema letterlijk overgenomen. Maar dan op een idiote reggaedreun. Voor mij een goed voorbeeld van een mislukte adaptie. Dat het een oorwurm is heeft de song volledig te danken aan de componist. Luister maar naar het origineel: https://www.youtube.com/watch?v=Hmo30e15Bzg

Gepost door: Hendrik De Rycke | 21-02-18

Reageren op dit commentaar

Post een commentaar