23-02-18

Vrijdag 23 februari 2018

Im Nin’Alu

Ofra Haza

 

DE ISRAËLISCHE MADONNA

Op deze dag in 2000 overleed de in Tel Aviv geboren Ofra Haza aan complicaties van haar HIV-infectie. Nu kan dat zo droog meegedeeld worden, maar toen de krant Ha’aretz die details van haar overlijden bekend maakte, ontstond er commotie. Je moet weten dat zij in haar geboorteland aan de lopende band hits had gescoord, onderscheidingen had gekregen en ook internationaal bekendheid had verworven. Ze werd de ‘Israëlische Madonna’ genoemd.

Hier kwamen we haar voor het eerst tegen in 1983 toen ze met Chai tweede werd op het Eurovisiesongfestival. De winnares dat jaar was Corinne Hermès voor Luxemburg. Zij zong Si La Vie Est Cadeau. Ik heb het eens opgezocht, het zegt me niets. Enfin, ik hoor wel dat het een doorslagje is van alle Franstalige inzendingen uit die jaren.

JukeOfra.jpgWe maken een sprong in de tijd, naar de periode dat Ofra Haza veel aanbiedingen kreeg om haar stem te laten klinken op platen van diverse artiesten. Zo is zij te horen op My Love Is For Real van Paula Abdul, maar – minder bekend – ook op That’s Why People Fall In Love op het album Astronauts And Heretics van Thomas Dolby. Het meest bekend is haar medewerking aan een nieuwe versie van de 80’s-hit Temple Of Love die The Sisters Of Mercy maakten voor hun verzamelaar Some Girls Wander By Mistake uit 1992. Solo had ze in 1988 doorheen heel Europa een hit met Im Nin’Alu. Hier raakte ze niet hoger dan de veertiende plaats, maar in pakweg Duitsland, Oostenrijk en Zweden stond ze op nummer 1. De ‘heavy rotation’ op MTV was daar niet vreemd aan. Later is het herhaaldelijk gesampled in hiphopnummers. De songtekst is een zeventiende-eeuws Hebreeuws gedicht over de poorten van de hemel. Toen Madonna het citeerde in het nummer Isaac op het album Confessions On A Dancefloor werd ze beschuldigd van blasfemie. Maar daarmee is ons verhaaltje wel mooi rond. Van de ene naar de andere Madonna.

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

Post een commentaar