26-02-18

Maandag 26 februari 2018

Java

Al Hirt

 

NIET HET EILAND

Op deze dag in 1962 werd het bekende instrumentale nummer Java opgenomen door Al Hirt, een trompettist uit New Orleans. De song werd wel pas in januari 1963 uitgebracht als een track van het album Honey In The Horn. Eenmaal op single verschenen, werd het een grote hit in tal van lijsten. De blazer kreeg er ook een Grammy voor.jukeHirt.jpg

Het verhaal achter deze song begint in 1958. De platenproducer Danny Kessler deed vaak een beroep op pianist Allen Toussaint als er muzikanten of zangers moesten begeleid worden tijdens audities. Na een van die sessies vroeg Kessler aan Toussaint om enkele piano-instrumentals te bedenken. Hij kwam met liefst twaalf songs op de proppen. Die belandden op de elpee The Wild Sounds Of New Orleans, gestoken in een hoes waarop Tousan als artiestennaam werd vermeld. Java was een van die werkstukken. Omdat het deuntje eigenlijk tijdens de opnamesessie zijn definitieve vorm kreeg, werden enkele deelnemende studiomuzikanten als mede-auteurs beschouwd. De meest bekende van hen is saxofonist Alvin ‘Red’ Tyler. Het album van Tousan had weinig succes, tot Floyd Cremer in 1962 de hitparade haalde met een cover van Java. Hij speelde het op piano, zoals het origineel. Toen Al Hirt die versie te horen kreeg, besloot hij er een trompetuitvoering van te maken. En de rest is geschiedenis. Allen Toussaint wist niets van Hirts plaat. Toevallig hoorde hij ze tijdens zijn legerdienst op de radio. Geen van de andere dienstplichtigen wou geloven dat het een compositie van hem was.

Al Hirt werd soms ‘The Monster’ genoemd omdat hij een kolos van een kerel was. Dat belette hem niet wat schuchtere danspasjes uit te proberen in de Ed Sullivan Show (zie clip hieronder) , waar hij Java live bracht, nu en dan wat improviserend.

Hoewel er op YouTube een clipje circuleert waarin reclame voor Java-koffie is verwerkt, had de songtitel niets te maken met dat merk. Ook was er geen verband met het Indonesische eiland Java of de gelijknamige Parijse dans en al zeker niet met de computerprogrammeertaal, want die bestond toen nog lang niet. Het was de naam van een renpaard. Trouwens, producer Danny Kessler had alle nummers op The Wild Sounds Of New Orleans de naam van zo’n prijsbeest gegeven. Hij was een trouwe bezoeker van de paardenrenbaan.         

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

 

Commentaren

"Jav" stond in de jaren zestig en ook daarna vaak in de playlist van Radio 2. Het vreemde is dat Al Hirt niet alleen een begenadigd trompettist was, maar vooral een zeer bekwame jazzmuzikant. Dat was het milieu waar hij normaal thuishoorde en het is des te opvallender dat hij een liedje als "Java" inblikte. Ook al toerde Al Hirt met de big band van Tommy Dorsey en had hij zijn eigen dixieland combo, toch zou hij nadien nog songs opnemen geschoeid op diezelfde Java-leest. In 1964 pakte hij in Billboard's Hot One Hundred uit met "Cotton Candy" en "Sugar Lips" en een jaar later met het al even speelse "Fancy Pants" dat datzelfde jaar ook was opgenomen door dé pianist bij uitstek in Nashville, Floyd Cramer.

Gepost door: Marc Brillouet | 26-02-18

Reageren op dit commentaar

Post een commentaar