27-02-18

Dinsdag 27 februari 2018

Pony Time

Chubby Checker

 

STOKPAARDJE JukeCC.jpg

Op deze dag in 1961 bereikte Chubby Checker de eerste plaats in de Amerikaanse hitparade met Pony Time. Hij hield het er liefst vijf weken uit. Na The Twist was dat zijn tweede nummer 1. En weer ging het over een dans en hoorden er pasjes bij. Deze keer moest je doen alsof je op een paard zat en dat dier aanspoorde door links en rechts met denkbeeldige teugels te slaan. In die tijd – lang voor De Kabouterdans of La Macarena – waren er veel dansjessongs. Soms bestond een nummer louter uit een opsomming van dansen. Het bekendste voorbeeld daarvan is Land Of A Thousand Dances van Wilson Pickett uit 1963. Buiten pakweg de bop, de twist, de chicken, de hand jive en de mash patato passeert ook de pony de revue.

Pony Time werd geschreven door Don Covay en John Berry, die samen in The Rainbows zaten, een groep waarin ook Marvin Gaye en Bill Stewart hun kelen schraapten. Je mag die formatie niet verwarren met Randy & The Rainbows, de oorspronkelijk uitvoerders van Denis van Blondie, dat bij hen Denise heette.

Don Covay nam in 1960 de originele versie van Pony Time op met zijn groep The Goodtimers, die nog platen hebben ingeblikt met Jimi Hendrix. Zijn manier van zingen zou van grote invloed zijn geweest op Mick Jagger en als ik zijn latere platen See Saw en Sookie Sookie hoor, kan ik dat beamen. Maar in mijn hart heeft hij vooral een plaats verworven als auteur van het fantastische Chain Of Fools van Aretha Franklin.

 Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

Post een commentaar