28-02-18

Woensdag 28 februari 2018

Why Do Fools Fall In Love

Frankie Lymon & The Teenagers

 

VERLIEFDE DWAZEN

Vijftig jaar geleden overleed Frankie Lymon aan een overdosis drugs. Het kindsterretje met zijn falsettostem wist zich naar het voorplan de wringen bij The Teenagers.

JukeT.jpgDe groepsnaam was gemakkelijk gevonden, het waren allemaal tieners, drie Afro-Amerikanen en twee Puerto Ricanen. Ze traden altijd in uniformen op, soms in een trui met een T, waardoor ze studenten leken. Lymon was veertien jaar toen in 1956 hun debuut en grootste hit uitkwam: Why Do Fools Fall In Love. Zijn naam en die van de platenbazen George Goldner en Morris Levy stonden als de componisten vermeld, hoewel algemeen wordt aangenomen dat ook andere groepsleden – zeker Herman Santiago – hebben meegeschreven. Pas toen Diana Ross het nummer in 1981 coverde, barstte de ruzie over de auteursrechten los. Tijdens een juridische lijdensweg die tot 1996 duurde, spraken verschillende rechtbanken zich verschillend uit. Tot slot werd de kwestie helemaal naar de papiermand verwezen omdat het proces langer dan drie jaar na de feiten was aangespannen.

In de Bronx geboren, van straat geplukt en tot een vedette gekneed. Wat doet dat met een jonge tiener? Nog voor zijn twintigste moest Frankie Lymon behandeld worden in een afkickkliniek. In het magazine ‘Vintage Rock’ lazen we dat hij eens stomdronken op de stoep stond bij Ronnie Spector, de leadzangeres van The Ronettes en een tijdlang de echtgenote van producer Phil Spector. Om te ontsnappen aan zijn pogingen om haar te bepotelen, sloot ze zich op in het toilet.

Op 27 februari 1968 werd Frankie Lymon dood aangetroffen in de badkamer van zijn oma. Een overdosis heroïne had hem het leven gekost. Hij is 25 jaar geworden. ‘Why does the rain fall from up above?’

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

Commentaren

Manager George Goldner drong er bij Frankie sterk op aan, na een aantal hits samen met de groep, solo verder te gaan en tijdens hun verblijf in Londen werden er songs ingeblikt zonder The Teenagers en liet Frankie zich in de studio begeleiden door de band van Rudy Taylor. Ze kozen voor liedjes uit the American song book, met name voor onder meer "Goody Goody" van Johnny Mercer. Een tweeëntwintigste stek in de hitlijsten zat er nog in, maar niet meer. Het hek was van de dam. The Teenagers haakten af, maar bleven niet bij de pakken zitten. Ze trokken Billy Lobrano aan als leadzanger en met hem namen ze een rist songs op. Ze hielden het nadien behoorlijk lang vol in het oldiescircuit. Intussen bleef Frankie Lymon liedjes opnemen, vooral covers van bekende hits van Elvis Presley, Little Junior Parker, Nat King Cole, The Coasters en zelfs van Paul Anka van wie hij de vijfentwintigste maart 1958 "Diana" op single uitbrengt. Van The King verscheen er een coverversie van diens "Jailhouse rock". Maar ondanks dat ging het, zoals André schrijft, met Frankie almaar meer bergafwaarts.
Gepost door: Marc Brillouet | 28-02-18

Gepost door: Marc Brillouet | 28-02-18

Reageren op dit commentaar

Post een commentaar