01-03-18

Donderdag 1 maart 2018

Martha

Tom Waits

 

SLUITINGSTIJD

Vandaag 45 jaar geleden verscheen Closing Time, de debuutelpee van Tom Waits. Hier ligt ze nog geregeld onder de naald, vooral dan de A-kant die opent met Ol’55, een nummer dat ook op single uitkwam, maar vooral bekend werd in de versie die de platenlabelcollega’s van Eagles opnamen voor het album On The Border. Hoewel hij later vaak processen heeft gevoerd tegen misbruik van zijn materiaal, had Tom Waits geen bezwaar tegen de Eagles-cover, maar hij noemde die versie wel – heel terecht, vind ik – steriel.

JukeTom.jpgIn The Troubadour in Los Angeles, waar zoveel seventiesartiesten een springplank vonden, speelde Tom Waits aanvankelijk covers. Maar vanaf 1970 zat er ook eigen werk in zijn setlist. Veel nummers van toen verschenen op Closing Time. Trouwens, de foto op de achterkant van de hoes werd in The Troubadour genomen. Het beeld op de voorkant was een poging om te reconstrueren hoe de plaat volgens hem moest klinken. Een rammelkast van een piano, versierd met een bierfles, een glas met whisky en een asbak vol sigarettenpeuken. De vage klok op de achtergrond geeft aan dat het twintig na drie is. Kortom: sluitingstijd in een donkere muziekkroeg.

De plaat wordt – dat lag voor de hand – afgesloten met Closing Time. Het was de enige song die in één track werd opgenomen. Producer Jerry Yester, die nog bij The Lovin’ Spoonful heeft gespeeld, zal die sessie niet gauw vergeten. In interviews had hij het over het meest magische studiomoment dat hij ooit heeft beleefd. “Na afloop was er niemand die gedurende wel vijf minuten een woord sprak. Niemand verroerde. Iedereen wou de sensatie zo lang mogelijk rekken.” Ik ken dat gevoel, ik het ook wel eens gehad tijdens concerten. Dat ik dacht: hou toch op met applaudisseren, hierna pas enkel stilte.

De A-kant van Closing Time eindigt met een van mijn Waits-favorieten Martha. Tim Buckley, die toen veel meer bekend was dan Tom Waits, nam nog hetzelfde jaar een cover op voor zijn elpee Sefronia. Later kwamen er nog Martha-versies van Bette Midler en zelfs van Meat Loaf. Vaak heb ik het gevoel dat de tekst van Randy Newman is. De song is een telefoongesprek tussen ene Tom Frost en zijn oude vlam. Als producer gebruikt Bob Dylan wel eens het pseudoniem Jack Frost en ik vraag me af of hij zich daartoe heeft laten inspireren door Tom Waits. Wie in elk geval inspiratie vond in Martha waren de auteurs van de wereldhit Hello van Adele. Dat gekweel begint ook met een telefoontje tussen vrienden die elkaar al lang niet meer hebben gezien. Van toen de single uitkwam, werd gewezen op de – pas op, niet letterlijke – literaire overeenkomsten met Martha. Mede-auteur Greg Kurstin gaf toen trouwens in een interview met Entertainment Weekly toe: “Waits’ material was a conscious touchstone for the song.”

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

Post een commentaar