02-03-18

Vrijdag 2 maart 2018

Angel Eyes

Jeff Healey

 

OP ZIJN SCHOOTJukeJeff.jpg

Vandaag tien jaar geleden overleed Jeff Healey. De Canadese gitarist heeft eigenlijk maar één hit gehad: Angel Eyes uit de elpee See The Light. Dat zijn opmerkelijke titels al je weet dat de man blind was als gevolg van een uitzonderlijke oogkanker. Als kind ontwikkelde hij een aparte manier van gitaarspelen. Het instrument lag op zijn schoot. Eigenlijk had hij zo een extra vinger, want hij kon ook de duim van zijn linkerhand gebruiken om een snaar in te drukken, terwijl die bij een rechtstaande gitarist meestal gewoon dient om de gitaararm omhoog te houden. Ik zag hem één keer optreden. Hij begon zittend, maar in het vuur van de improvisatiesolo’s stond hij vaak recht, de gitaar voor zijn kruis bengelend. Dan moest er iemand uit de coulissen komen om hem bij de arm te nemen, want het gevaar bestond dat hij van het podium donderde. Ondertussen zwaaide hij met zijn hoofd zoals Stevie Wonder dat deed. In die tijd speelde hij pure blues, maar hij heeft ook jazzperiodes gehad en, eerlijk gezegd, Angel Eyes is eigenlijk gewoon pop. Maar, in welk genre ook, gitaarspelen kon hij. 

 

 

 Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

Commentaren

Jeff Healey komt ook uitgebreid aan bod in de film Road House met Patrick Swayze. Ik kan me herinneren dat de soundtrack driekwart gevuld is met zijn werk. Ook "A Good Heart" van Maria McKee (naderhand gecoverd door Feargal Sharkey - waarover eerder werd geschreven op dit blog) komt terug in de film, maar in tegenstelling tot Jeff Healey volgens mij vertolkt door een actrice in plaats van de artiest zelf. Alhoewel de film zelf niet bijzonder is, is de muziek en de soundtrack dat des te meer.

P.S. keep the good work going; lees de kalender bijna dagelijks met veel interesse! Hier is het wereldwijde web voor bedoeld en niet voor de 99% onzin die alomtegenwoordig is en alle clicks/aandacht opeist.

Gepost door: Dirk | 02-03-18

Reageren op dit commentaar

the Jeff Healey Band sloot Blues Peer (toen nog 'Belgium Rhythm & Bluesfestival') af op 18 juli 1993. Het integrale concert aldaar kwam later officieel op dvd uit en is nog te verkrijgen in de betere platenzaak.

Gepost door: André Convents | 02-03-18

Reageren op dit commentaar

Post een commentaar