03-03-18

Zaterdag 3 maart 2018

The Road

Emmylou Harris

 

DRIE AKKOORDEN EN DE WAARHEID

Vandaag zestien jaar geleden overleed Harlan Howard. Om het belang van deze countrysongsmid aan te tonen, volstaat het drie nummers te noemen.

Hij schreef Heartaches By The Number dat in 1959 tegelijk een hit was voor Ray Price in de Amerikaanse countrycharts en voor Guy Mitchell in de pophitparade. Ik mag het graag horen in de uitvoering van Rosanne Cash die er op haar album The List in 2009 een duet van maakte met niemand minder dan Elvis Costello.

In 1961 had de countrylegende Pasty Cline een enorme hit met I Fall To Pieces, door Harlan Howard geschreven, samen met Hank Cochran. Jamey Johnson brengt het met Merle Haggard op de cd Living For A Song uit 2012. Het staat ook op de naamloze elpee die Linda Ronstadt in 1972 uitbracht. Ik heb die plaat, maar mijn exemplaar dateert van drie jaar later en zit in een andere hoes. Onder de titel Linda Ronstadt And Friends wordt op de cover nadrukkelijk aangestipt dat naast de originele leden van Eagles ook o.a. John David Souther, Sneeky Pete Kleinow en Herb Pedersen meedoen.

En dan is er nog Streets Of Baltimore, ja, ook van Harlan Howard. De oudste versie van het vaak gecoverde nummer is van Bobby Blare uit 1966, maar in mijn hart draag ik natuurlijk de versie die Gram Parsons samen met Emmylou Harris maakte voor zijn solodebuut GP.

Dat zijn liedjes onverwoestbaar zijn, bewijst het feit dat ze vandaag nog altijd worden gecoverd. Maar Harlan Howard gaat ook de geschiedenis in als de bedenker van een vaak geciteerde oneliner. Hij omschreef de perfecte countrysong ooit als ‘three chords and the truth’. Toen Emmylou Harris op haar cd Hard Bargain uit 2011 herinneringen aan Gram Parsons ophaalde in de openingstrack The Road verwees ze naar die uitspraak: ‘So I took what you left me. Put it to some use. Went looking for an answer with those three chords and the truth.’ Op zijn album My Name Is Buddy hangt Ry Cooder zelfs een heel nummer op aan de beroemde omschrijving van Harlan Howard. Hij heeft het dan wel over de sociaal bewogen zangers Joe Hill, Paul Robeson en Pete Seeger. ‘The only crime that Joe Hill done was three chords and the truth. He sang his good old union songs, he got his message through. But they couldn’t stand to hear a workingman sing three chords and the truth’.

 

 

  

 

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

Post een commentaar