04-03-18

Zondag 4 maart 2018

Fallen Angel

Robbie Robertson

 

ODE AAN DE ENGEL

Op deze dag in 1986 pleegde Richard Manuel zelfmoord in een hotelkamer na een concert. De Canadees had verschillende instrumenten onder de knie, maar speelde voornamelijk piano bij The Band, de groep waarvan hij een van de stichters is. Hoewel nog andere Bandleden zongen, werd hij beschouwd als de voornaamste zanger van de formatie. Hij had in elk geval de beste stem. Soms klonk ze geworteld in de soul, waardoor hij wel eens vergeleken werd met Ray Charles, maar hij kon ook heel hoog uithalen. Hoewel Robbie Robertson de auteur is van de meest bekende nummers van The Band heeft ook Manuel tal van songs geschreven. Het heel aardige Canadian Driftwood, bijvoorbeeld.

JukeRobbie1.jpgHet zou ons te ver leiden als we het hier uitgebreid hadden over het werk van deze crack. Bovendien zou ik dan veel moeten herhalen wat ik hier al opgerakeld heb. Interessant is eens na te gaan hoe Manuel na zijn dood geëerd werd door collega’s.

Nog in hetzelfde jaar van zijn overlijden bracht Eric Clapton hem hulde in Holy Mother op de elpee August. Althans, zo wordt beweerd op een website van Band-fans, die trouwens de exacte kerkhofplaats van zijn graf vermeld. Mij lijkt Holy Mother eerder een soort gebed en Clapton heeft zelf al eens gezegd dat hij het nummer schreef nadat hij de film Purple Rain van Prince had gezien. Met een beetje moeite kan je er wel de stijl van The Band in horen. Op het album Hard Candy van Counting Crows staat If I Could Give You All My Love (Richard Manuel Is Dead). Zanger Adam Duritz schreef de song omdat hij ondersteboven was van het krantenartikel over de dood van Manuel. Hij kampte met vergelijkbare verslavingen en depressies. Ook The Drive-By Truckers – ik moet dringend nog eens iets van hen draaien – noemen hem nadrukkelijk in een song op de cd The Dirty South. Het nummer heet Danko / Manuel. Rick Danko van The Band is ook al sedert 1999 niet meer onder ons. En drummer en zanger Levon Helm stierf in 2012.

JukeRobbie2.jpgMaar terug naar de hulde aan Richard Manuel. Ronnie Hawkins, met wie hij, net als andere Band-leden, in The Hawks speelde, nam ter ere van hem Days Gone By op. The Band zelf eerde hem in To Soon Gone, een track op de cd Jericho uit 1993, opgenomen zonder Robbie Robertson. Eigenaardige genoeg staat daar nog een nummer op dat Richard Manuel zingt: Country Boy. Robbie Robertson heeft hem wel solo hulde gebracht. Zijn titelloze debuutelpee, vooral bekend van Somewhere Down The Crazy River, opende met Fallen Angel, ook als single uitgebracht. Toetsenist Garth Hudson van The Band speelt mee en Peter Gabriel zingt duidelijk herkenbaar op de achtergrond. Hij verschijnt trouwens ook in de clip. Robertson schreef het nummer samen met Martin Page, onder meer de auteur van We Built This City van Starship. Het is Page die in interviews heeft verklapt dat na lang werken aan Fallen Angel Robbie Robertson uiteindelijk heeft gezegd: “It’s about Richard.” Het begint met ‘Are you out there? Can you hear me? Can you see me in the dark?’

 

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be