05-03-18

Maandag 5 maart 2018

You’re In My Heart *

Rod Stewart

 

IN MIJN HART JukeRod1.jpg

Op deze dag in 1975 bracht de Zweedse actrice Britt Ekland backstage een bezoek aan Rod Stewart, na een concert in Los Angeles. Dat leidde tot een liefdesrelatie die iets meer dan twee jaar duurde. Ekland, die eigenlijk als Eklund werd geboren, had eerder al de lakens gedeeld met pakweg Peter Sellers, Warren Beatty en Ryan O’Neal. Nu trok ze in bij Stewart en reisde ze met hem mee op zijn tournees. Ik heb hier al eens eerder uit de doeken gedaan dat ze – zij het alleen op haar rug gefilmd – te zien was in de videoclip bij Tonight’s The Night (Gonna Be Alright), een track uit het Stewartalbum A Night On The Town en in 1976 een Amerikaanse nummer 1. Zij is het ook die op het einde van die song vaag wat Franse woordjes hijgt: ‘Embrasse-moi, je t’aime, je t’aime’.

JukeRod2.jpgToen de twee hevig ruziënd uit elkaar waren gegaan en Rod Stewart in 1977 de elpee Foot Loose & Fancy Free uitbracht, bleek die plaat wat verborgen boodschappen te bevatten. In de tracks You Got The Nerve en I Was Only Joking beleeft de verteller een relatiebreuk. In You’re In My Heart is het echter nog grote liefde. Dat nummer werd dan ook geschreven toen het nog koek en ei was met Britt Ekland. In haar autobiografie ‘True Britt’ vertelt de actrice dat hij het tijdens een etentje in haar oor zong. In de tekst verwijst hij duidelijk naar haar als hij het over haar ‘fashion sense’ heeft en over kunstwerken van de negentiende-eeuwse invloedrijke illustrator Aubrey Beardsley. Rod Stewart heeft meer dan eens toegegeven dat Britt Ekland hem modegevoel en interesse voor kunst heeft bijgebracht. Volgens sommigen is ook het fragment over ‘the big bosomed lady with the Dutch accent’ een verwijzing, maar als je die strofe aandachtig leest, blijkt hij het over een andere vrouw te hebben, een ‘who tried to change my point of view’. Hij besluit: ‘But my heart cried out for you’. Aangenomen wordt dat hij het hier over de Britse actrice Susan George heeft. Zij zou de vrouw zijn geweest die hem bij Britt Ekland heeft weggelokt. Hoewel Rod Stewart kort na het verschijnen van de plaat toegaf over wie hij het had, veranderde hij zijn versie later geregeld. Ooit beweerde hij zelfs dat het eigenlijk alleen maar over voetbal ging. Dat zal wel om te lachen geweest zijn, al worden Celtic en United inderdaad genoemd. Uiteindelijk zei hij dat het niet ‘totally about Britt’ was, dat het kon gaan over gelijk wie hij in die tijd had ontmoet. Deze uitleg kwam er opmerkelijk genoeg nadat Britt Ekland hem voor de rechtbank daagde en 12,5 miljoen dollar schadevergoeding eiste. Haar advocaat bracht in dat zij voor hem haar carrière had opgegeven en – nu komt het – dat zij de inspiratie was voor verschillende van zijn meest bekende songs. De twee kwamen buiten de rechtbank om tot een overeenkomst

 

* De songtitel wordt vaak vermeld als You’re In My Heart (The Final Acclaim). Maar die verlenging tussen haakjes is niet te vinden op de single en niet op de achterkant van de elpeehoes.

 

 Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

 

 

Post een commentaar