07-03-18

Woensdag 7 maart 2018

The First Time Ever I Saw Your Face

Roberta Flack

 

JE HAD HAAR GEZICHT MOETEN ZIEN

Vandaag is het 46 jaar geleden dat The First Time Ever I Saw Your Face van Roberta Flack op single werd uitgebracht. Het nummer stond drie jaar eerder onopgemerkt op haar eerste elpee First Take. Maar nadat Clint Eastwood de song op een romantische scène uit zijn regiedebuut Play Misty For Me monteerde, was er zoveel vraag naar dat Atlantic een lichtjes ingekorte versie van het liedje op 45 toeren perste. Het leverde niet alleen een Amerikaanse nummer 1 op, maar ook een Grammy voor plaat van het jaar in 1973.

JukeFlack.jpgFlacks versie had weinig of niets te maken met het origineel, een folkliedje uit 1957, gecomponeerd door Ewan MacColl, de vader van Kirsty MacColl. Naar eigen zeggen bedacht hij het wijsje op heel korte tijd. Peggy Seeger, de halfzus van Pete Seeger die later MacColls vrouw zou worden, had hem gevraagd een nummer te schrijven voor een theaterstuk waarin ze speelde. Hij zong het haar voor aan de telefoon terwijl zij in de Verenigde Staten verbleef. Zelf mocht hij dat land niet binnen omwille van zijn communistische sympathieën. Ja, hij heeft nog lofbetuigingen op Stalin gezongen.

The First Time Ever I Saw Your Face is bijna honderd keer gecoverd, van Elvis Presley over The Flaming Lips tot George Michael en Celine Dion. De auteur kon geen van die versies pruimen, maar verzamelde ze wel in een apart hoekje van zijn platenkast onder de titel ‘The Chamber Of Horrors’.

In de officiële songbook van Ewan MacColl, na zijn dood samengesteld door Peggy Seeger, staan tweehonderd nummers, maar algemeen wordt aangenomen dat hij er nog een honderdtal meer heeft geschreven. Eentje dat iedereen kan meeneuriën, is Dirty Old Town uit 1949, vooral bekend in de versies van The Dubliners en later The Pogues. By the way, het is trouwens Kirsty MacColl die met Shane MacGowan de kerstplaat Fairytale Of New York zingt.

In de film Inside Llewyn Davis van Joel en Ethan Coen ontdekte ik nog een heerlijk nummer van MacColl: The Shoals Of Herring. In een ontroerende scène zingt hoofdrolspeler Oscar Isaac het melancholisch visserslied voor zijn vader in het bejaardentehuis. In het boekje bij de soundtrack-cd lezen we dat hij daarbij de hulp kreeg van Punch Brothers, de band van Chris Thile.

 

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

Post een commentaar