11-03-18

Zondag 11 maart 2018

I’ve Found My Freedom

Mac & Katie Kissoon

 

MET EN ZONDER BROER

Vandaag viert Katie Kissoon haar 67ste verjaardag. Ze werd in Trinidad geboren als Katherine Farthing. Met zo’n naam zou ik ook een pseudoniem kiezen. In de jaren zeventig had ze een paar hitjes met haar broer, als Mac & Katie Kissoon. Love Will Keep Us Together was een van die successen. En Sugar Candy Kisses, dat hier een nummer 1 werd. Mij is vooral I’ve Found My Freedom bijgebleven. Niet het minst omdat het duo in het refrein het laatste woord van de titel liet klinken als een voornaam die mij heel dierbaar is.JukeKatie.jpg

Weinig geweten is dat Mac & Katie Kissoon als eerste het nummer Chirpy Chirpy Cheep Cheep opnamen, nog datzelfde jaar 1971 een wereldhit in de versie van Middle Of The Road.

Op het einde van de jaren zeventig gingen broer en zus uit elkaar en werd Katie Kissoon een veelgevraagde sessiezangeres. Ze mocht met de grootste artiesten meedoen, van Stevie Wonder en Tina Turner tot Roger Waters, Pete Townshend en Gorges Harrison. Ik kom haar naam tegen op de hoezen van de albums August, Journeyman en Pilgrim van Eric Clapton. Ook is ze te horen op Unplugged, in 1992 de live registratie van een akoestisch concert voor de muziekzender MTV. Ze trok toen trouwens geregeld op tournee met Clapton. Verder stond ze vaak met Van Morrison op het podium. Zo komt het dat ze te horen is op zijn elpee Live At The Grand Opera House Belfast, opgenomen tijdens concerten op 11 en 12 maart 1983, vandaag en morgen 35 jaar geleden dus. Tot op het eind van de jaren negentig tref ik haar naam aan bij de achtergrondzangeressen op albums van Van The Man. Dat is onder meer het geval op The Healing Game (1997), de uitstekende dubbelelpee Hymns To The Silence (1991) en Avalon Sunset (1989). Maar zo’n twintig jaar eerder stond ze al met Van Morrison in de studio voor Into The Music, bekend van de openingstrack Bright Side Of The Road.

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be