12-03-18

Maandag 12 maart 2018

Fire And Rain

James Taylor

 

GEEN VRIEND TE VINDEN

Vandaag viert singer-songwriter James Taylor zijn zeventigste verjaardag. Je weet niet waar je de selectie uit zijn lange carrière moet beginnen. In het begin van de seventies speelde hij op de legendarische elpees Harvest van Neil Young, Blue van Joni Mitchell, Tapestry van Carole King en No Secrets van Carly Simon, met wie hij trouwde en twee kinderen kreeg. Jaren later was hij net zo goed te horen op Brand New Day van Sting of Back In The High Life van Steve Winwood. En dan hebben we het nog niet gehad over zijn stapel eigen werk. Zijn eerst plaat verscheen in 1968, zijn meest recente in 2015.

JukeJames.jpgIn 1970 scoorde hij voor het eerst een grote hit met Fire And Rain, een track uit zijn tweede album Sweet Baby James. Hoewel hij nog maar twintig was toen hij het schreef, gaat dit heel autobiografisch nummer over dieptepunten in zijn leven. Hij is niet gegeneerd naam en toenaam te noemen. Zo heeft hij het in de tweede regel over Suzanne Schnerr, een jeugdvriendin die zelfmoord pleegde. Dan volgt een meer cryptische zin: ‘Sweet dreams and flying machines in pieces on the ground’. Neen, hij had het niet over een vliegtuigongeval, maar over zijn uit elkaar gevallen band The Flying Machine. Dat fiasco leverde hem een zware depressie op, drugs- en drankmisbruik incluis. Vandaar dat hij het ook heeft over zijn maanden in de ontwenningskliniek Austin Riggs Center in Massachusetts.

Naast Carole King op piano, speelden drummer Russ Kunkel en gitarist Dannny Kortchmar, die met Taylor The Flying Machine oprichtte, mee op Fire And Rain. Voor die twee laatstgenoemden begon daarmee een goedgevulde agenda als sessiemuzikanten, zowel live achter tal van artiesten als op platen van onder meer Jackson Browne en Linda Ronstadt.

In het refrein van Fire And Rain zingt James Taylor: ‘I’ve seen lonely times when I could not find a friend’. Carole King heeft in interviews gezegd dat ze als antwoord op die zin het nummer You’ve Got A Friend schreef. Opmerkelijk genoeg werd Taylors cover van die song zijn eerste nummer 1.

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

 

Post een commentaar