13-03-18

Dinsdag 13 maart 2018

Young Hearts Run Free

Candi Staton

 

JONG VAN HART

Vandaag wordt Candi Staton 78 jaar. Als het je mocht interesseren: haar echte voornaam is Canzetta. Neen, ze kwijnt niet weg in een door multinationals gerund bejaardentehuis, in 2016 bracht ze nog een plaat uit. En dan te beseffen dat haar eerste van 1970 dateert.

JukeCandi.jpgZoals alle zwarte zangeressen van haar generatie begon ze in het gospelcircuit. Zo stond ze al als kind in het koor achter Mahalia Jackson. Alhoewel ze aanvankelijk hits had met countrycovers als Stand By Your Man van Tammy Wynette, is ze het gospelgenre eigenlijk altijd trouw gebleven, ook al maakte ze al eens uitstapjes naar wat ik pure blues vond. En haar hoogtijdagen waren de discotijden. Alles opgeteld zou je kunnen zeggen dat You Got The Love haar grootste succes is geweest. Niet haar versie, maar al de covers erna. Haar nummer uit 1986 werd in 1991 geremixed door The Source, die wel nog altijd haar naam op de hoes vermeldde. Dat nummer is inmiddels opgenomen door Joss Stone op haar album Colour Me Free. Ook was het een track op het debuutalbum van Florence and The Machine, zelfs uitgebracht als single.

Ja, ik heb latere platen van haar, maar je moet het mij niet kwalijk nemen dat ik Candi Staton vooral herinner als de discozangeres uit de tijd dat ik op vrijersvoeten was. Young Hearts Run Free was haar tophit in 1976. In een of ander lied, waarvan sommige bronnen melding maken, maar dat ik niet kan terugvinden, zou ze afstand nemen van die song met de woorden ‘I told you young hearts run free when I didn’t listen to myself.’ Maar in 1999 nam ze nog maar eens een dance-versie op die het heel goed deed in de Britse hitparade.

Laat me eindigen met een weetje dat – ik wil mijn lezers niet beledigen – over het algemeen weinig bekend is. Lambchop, een groep van wie je het niet of juist wel zou verwachten, heeft het over haar in I Would Have Waited Here All Day uit het album Damage van 2006. Enfin, dat lees ik toch overal, al kan ik niets afleiden uit de tekst. Tenzij: ‘You’re on my radio.’

 

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

Commentaren

Misschien wel mijn favoriete vrouwenstem ooit. Ik heb een compilatie van haar met nummers uit haar beginperiode (begin jaren 70) : daar staan pareltjes op. Check maar eens bv He Called Me Baby.....

Gepost door: Piet | 13-03-18

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.