14-03-18

Woensdag 14 maart 2018

You’ll Always Find Me In The Kitchen At Parties

Jona Lewie

 

VERJAARDAGSFEESTJE IN DE KEUKEN

Vandaag viert Jona Lewie zijn 71ste verjaardag. De Britse singer-songwriter, met een bluesachtergrond van in de jaren zestig, werd vooral bekend van twee pophits in 1980. Je kan ongetwijfeld zijn Stop The Cavalry meeneuriën, een song die inmiddels tot het klassieke kerstrepertoire behoort. Al werd hij niet met die bedoeling geschreven. Het is in eerste instantie een pacifistisch pleidooi. Slechts in één zin komt een verwijzing naar Kerstmis voor. De soldaat die in de song aan het woord komt, hoopt voor het einde van het jaar thuis te zijn: ‘Wish I was home for Christmas’. Muzikaal kreeg die regel wel een seizoensklankje door de koperblazers, die van een band van het Leger des Heils lijken te komen, en de ‘jingle bells’ die worden gespeeld op een instrument met buisklokken.

JukeJona.jpgIn een videoclip en tijdens televisieoptredens werd met legeruniformen de indruk gewekt dat het verhaal zich afspeelde in de Eerste Wereldoorlog. Dat Winston Churchill, de Britse leider uit ’40-‘45, in het begin van de tekst wordt aangesproken, moet geen anachronisme zijn. Hij heeft in de Groote Oorlog gevochten. Maar verderop belanden we plots in een kernconflict en horen we dat de vrouw van de verteller op hem zit te wachten in een ‘nuclear fall-out zone’. Het is duidelijk dat Jona Lewie de oorlog als universeel gegeven wou aanklagen.

Stop The Cavalry verscheen op het album Heart Skips Beat. Nu ik die elpee nog eens uit de kast trek, merk ik enigszins tot mijn verbazing dat Kevin Godley en Lol Creme er op meedoen. En Rupert Hine, die ook bij zes van de elf tracks als producer optrad. Op deze schijf vinden we ook het hitje Louise, maar opmerkelijk genoeg niet het eerste succes van Jona Lewie: You’ll Always Find Me In The Kitchen At Parties, dat nochtans uit hetzelfde jaar stamt. Het nummer haalde de Britse hitparades opnieuw toen het in 2010 gebruikt werd in een reclamespotje voor IKEA-keukens. Een van de achtergrondzangeressen in de televisieclip hieronder is de betreurde Kirsty MacColl. Zij verzorgde ook backing vocals tijdens live concerten, maar op de single zelf was ze niet te horen. In de studio zongen de echtgenotes van producer Bob Andrews en van Dave Robinson, de eigenaar van het platenlabel Stiff.

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

 

Post een commentaar