10-03-18

Zaterdag 10 maart 2018

Botch-A-Me

Daisy Dynamite

 

JukeDaisy.jpgKU-KU-KUS ME

Vandaag 45 jaar geleden kwam Daisy Dynamite binnen in de Nederlands Top-40 met Botch-A-Me. Bij ons werd het geen hit, maar het was de tijd dat we naar Hilversum 3 en zo mogelijk ook naar Nederlandse piratenzenders luisterden, dus sijpelde die song ook hier binnen. Eén blik op het singlehoesje volstaat om te zien dat Daisy eigenlijk een man was. Hans van den Hoek heette hij en hij ontdekte als zanger en danser in Parijs dat hij vooral succes had met zijn travestieact in revues.

Wat voor een gekke titel was me dat? Wel, het bleek een enigszins fonetische vertaling in het Engels van het oorspronkelijk Italiaanse lied Ba-Ba-Baciami Piccina. Dat werd al in 1940 geschreven door Riccardo Morbelli en Luigi Astore. Het was Alberto Rabagliati die het nog datzelfde jaar opnam voor de film ‘Un Famiglia Impossibile’. Die schone jongen won een wedstrijd als look-alike van Rudolph Valentino. Geboren in Milaan was hij nooit verder dan het Comomeer geweest, maar toen trok hij vol verwachting als acteur naar Hollywood. Snel kwam hij met hangende pootjes terug. Hij had wel wat Amerikaanse muziek in zijn oren geknoopt en begon bij thuiskomst als zanger. Hij werd zo populair dat de fascistische regering zijn liedjes gebruikte bij campagnes. Ba-Ba-Baciami Piccina is eigenlijk het enige dat buiten Italië is blijven hangen. En dat heeft alles te maken met die fonetische vertaling, in 1952 gemaakt door Eddie Stanley en toen opgenomen door Rosemary Clooney. Zij maakte het nummer wereldwijd bekend, het haalde de tweede plaats in de Amerikaanse hitparade. Rosemary Clooney schitterde naast Bing Crosby in de film ‘White Christmas’ en bracht met hem het album Fancing Meeting You Here uit. Later heeft ze ook nog duetten opgenomen met Frank Sinatra. En, o ja, zij was de tante van koffieverkoper George Clooney.

 

 

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

 

 

 

 

Commentaren

Om bij onze noorderburen te blijven, er bestaat een niet onaardige versie door de in 2009 overleden Nederlandse jazzpianiste en zangeres Pia Beck die samen met haar trio een swingende versie opname van "Botch-a-me

Gepost door: Marc Brillouet | 10-03-18

Reageren op dit commentaar

Post een commentaar