20-03-18

Dinsdag 20 maart 2018

Golden Years

David Bowie

 

DE STER VAN DE SONG

Op deze dag in 1970 trouwde David Bowie voor de eerste keer. Zijn bruid, het Amerikaanse fotomodel Angela Barnett, was toen twintig jaar. Ze hielp hem onder meer bij het ontwerpen van de kostuums voor Ziggy Stardust. Negen jaar later scheidden de twee. Ze hebben een zoon die tegenwoordig Duncan Jones op zijn paspoort heeft staan, naar de echte naam van zijn vader, Davy Jones. In interviews heeft Angela Bowie, zoals ze zich laat noemen, beweerd dat haar ex-man Golden Years voor haar heeft geschreven. In de tekst richt hij zich inderdaad tot een engel: ‘Don’t let me hear you say life’s taking you nowhere, angel’. Maar ook de achtergrondzangeres Ava Cherry, die een tijdlang bij de Bowies inwoonde, claimt de inspiratiebron voor de song te zijn.JukeBowie.jpg

Verder houdt Angela vol dat The Prettiest Star van het album Aladdin Sane persoonlijk voor haar werd gepend. In ‘The Mail on Sunday’ zei ze dat Bowie het haar voorgezongen had aan de telefoon. Zij was er ook bij in de studio toen Marc Bolan van T. Rex zijn gitaarsolo aan het nummer toevoegde. In de documentaire concertfilm ‘Ziggy Stardust and the Spiders from Mars’ komt ze voor in een backstagescène, waarbij Bowie haar aanspreekt met het troetelnaampje ‘Star’.

Hardnekkig is het gerucht dat het model ook het hoofdpersonage is uit Angie van The Rolling Stones. Haar voornaam werd inderdaad zo afgekort. Maar Mick Jagger heeft dit verhaal nadrukkelijk als onzin afgedaan. Zoals het de gewoonte was bij de Stones werd het samenwerkingsverband Jagger-Richards als componist genoteerd, maar deze akoestische ballade uit 1972 was toch voornamelijk het werk van Keef. Volgens Jagger komt de inspiratie voor de meisjesnaam in de titel dan ook van Richards’ dochter, die ook Angela heet.

 Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be