21-03-18

Woensdag 21 maart 2018

The Hucklebuck

Paul Williams

 

DANSEN ALS EEN PALING

Alan Freed, de Amerikaanse radio-dj die de geschiedenis ingaat als de bedenker van de term ‘rock and roll’, organiseerde op deze dag in 1952 ‘Moondog Coronation Ball’ in Cleveland. Het evenement wordt algemeen beschouwd als het allereerste rock-‘n-rollconcert. Het heeft wel maar enkele minuten geduurd. Omdat er veel vervalste tickets in omloop waren, daagden naar schatting 20.000 mensen op terwijl er in de Cleveland Arena maar plaats was voor de helft van hen. Toen het publiek begon te drummen, werd het concert op bevel van de ordediensten stopgezet. De openingsact had welgeteld één nummer gespeeld. Het ging om Paul Williams and his Hucklebuckers. De begeleidingsband van de zwarte saxofonist was zo genoemd naar Williams’ grootste hit, het jazzy rhythm & blues-nummer The Hucklebuck.

JukeHuckle.jpgWacht eens even… The Hucklebuck is toch dat opgewekt niemendalletje dat op bruiloften en partijen groepen vrouwen van middelbare leeftijd naar het centrum van de vloer lokt om daar een, blijkbaar van moeder op dochter doorgegeven, opeenvolging van danspasjes te demonstreren. Altijd is er wel een zatte nonkel die wil meedoen, maar steevast over zijn voeten struikelt. Dat we The Hucklebuck associëren met deze uit de hand gelopen turnoefeningen is toe te schrijven aan Chubby Checker die de compositie in 1960 omtoverde tot een twist. De versie die hier de voorbije vijftig jaar het meest gedraaid werd, is echter die van het Ierse gezelschap Brendan Bowyer and the Royal Showband uit 1963. Dat het een nummer voor de eeuwigheid is, bewijst het feit dat er ook nog succesuitvoeringen uit 1981 (Coast To Coast) en 2010 (Crystal Swing) bestaan.

In je eentje waggelen als een eend en wiebelen als een paling. Wie vandaag The Hucklebuck danst, voert eigenlijk uit wat in de tekst van de vocale covers staat: “Push your partner out (…) wiggle like an eel, waddle like a duck. That’s what you do when you do the Hucklebuck.” Maar het is dus wel allemaal begonnen met een veel rustiger, instrumentaal nummer van Paul Williams. En dat origineel dateert al van 1948.

 Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Post een commentaar