27-03-18

Dinsdag 27 maart 2018

Something

The Beatles

 

SCÈNES UIT EEN HUWELIJK

Op deze dag in 1979 trouwde Eric Clapton met fotomodel Pattie Boyd. Zij was de ex van een van zijn beste maten, George Harrison. Door mee te spelen op de Beatlesklassieker While My Guitar Gently Weeps was Clapton bevriend geraakt met Harrison, die dat nummer had geschreven. En zo leerde hij Pattie kennen op wie hij prompt verliefd werd. In zowat alle nummers van het album Layla And Other Asorted Lovesongs, dat hij in 1970 met Derek and The Dominos uitbracht, gooit Clapton zijn liefdesleed op straat. Hoewel voor iemand met kennis van zaken de tekst overduidelijk is, verhult hij het in Layla nog in een Perzisch sprookje waarin een onbereikbare liefde tot krankzinnigheid leidt. Maar in Have You Ever Loved A Woman worstelt hij woordelijk met het feit dat hij het huishouden van zijn beste vriend overhoop haalt.

JukeSom.jpgTwee keer ruilde Pattie Boyd de ene gitarist voor de andere, twee keer keerde ze naar Harrison terug. Uiteindelijk trouwde ze toch met Eric Clapton. Hoe fier hij was met haar aan zijn zijde, bezingt hij in Wonderful Tonight. De party waarover hij het heeft in die song, was in werkelijkheid een feestje bij Paul McCartney, waar niemand zijn ogen van haar kon afhouden. Snel is er echter een haar in de boter. ‘Moet ik voor je kruipen, moet ik smeken om bij me te blijven?’ vraagt hij in Bell Bottom Blues als zij dreigt op te stappen. “Ik had toen net een jeansbroek van hem gekregen”, is Pattie Boyds verklaring voor de titel van dat nummer. Beetje bij beetje zinkt hun huwelijksbootje in een poel van drank en drugs. Op de albums Money And Cigarettes en Behind The Sun beschrijft Eric Clapton tot in de pijnlijkste details beschamende scènes uit zijn huwelijksleven. Zo weigert hij in The Shape You’re In zijn dronken vrouw mee te nemen naar een optreden. ‘Niemand moet weten in welke toestand jij verkeert’, luidt de vertaling. Dan al afgekickt, maar zelf zwaar verslaafd geweest, steekt Clapton ook de hand in eigen boezem: ‘I’m just telling you, baby, ‘cause I’ve been there myself.’

Pattie Boyd moet een van de meest bezongen vrouwen uit de rockgeschiedenis zijn. Aangenomen wordt dat zij ook George Harrison inspireerde, onder meer voor It’s All Too Much en If I Needed Someone. Dat zijn sensuele serenade Something over haar gaat, vermeldt ze zelf in haar autobiografie. ‘Something in de the way she moves’, de openingszin van die song, leende Harrison van een gelijknamig nummer op de debuutelpee van James Taylor.

 

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

Post een commentaar