29-03-18

Donderdag 29 maart 2018

Lady Marmalade

Labelle

 

VOULEZ-VOUS ?

Op deze dag in 1975 stond Lady Marmalade van Labelle op de eerste plaats in de Amerikaanse hitparade. Het trio, dat graag op het podium verscheen in extravagante kleren met glitter en veren, bestond uit Patti LaBelle, Nona Hendryx en Sarah Dash. Voor hun vierde album, Nightbirds, trokken ze naar New Orleans om met de befaamde producer Allen Toussaint te werken. Hij was het die voorstelde Lady Marmalade op te nemen, een song die eerder al op plaat was gezet door de discogroep The Eleventh Hour, die enkel uit studiomuzikanten bestond. De stem op die originele versie was van Kenny Nolan, die de song samen met Bob Crewe had geschreven.

JukeLady1.jpgJukeLady2.jpgNew Orleans was de ideale locatie om dit nummer in te blikken. Het gaat over prostitutie in die stad. De rosse buurt grenst daar aan The French Quarter. Vandaar de Franse refreinzin ‘Voulez-vous coucher avec moi ce soir’. Volgens Patti LaBelle wist zij niet wat ze zong. “O, wat zal mijn moeder hiervan denken?”, riep ze uit toen men het refrein voor haar had vertaald. Toch stelde ze in een interview met NME dat ze zich niet schaamde om over hoeren te zingen. “Een vriendin van mij was er een. Zij heeft nooit de microfoon van voor mijn mond geslagen, ik heb nooit de matras onder haar uit getrokken. She was a friend doing her thing. I don’t believe in separating people. If your job is as a hooker, more power to you.”

Tijden veranderen. Aanvankelijk moest Labelle bij televisieoptredens de slagzin veranderen in ‘voulez-vous dansez’. Maar al snel ging de platenfirma die commotie uitspelen door op singlehoesjes de titel te veranderen (zie foto 2). En nadat Missy Elliott met Christina Aguillera, Lil’ Kim en Pink een nieuwe versie had gemaakt voor de film ‘Moulin Rouge’ geneerde Estée Lauder zich niet meer om de song te gebruiken in een parfumreclame met verwijzingen naar rode lampjes.

Een ‘wistjedatje’ om af te sluiten. Lady Marmalade was de enige hit die verscheen onder de naam Labelle. Eerder trad de groep aan als Patti LaBelle and The Blues Belles. Later hadden Patti LaBelle en Nona Hendryx succes als soloartiesten.

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

 

Commentaren

Ben blij dat in dit verhaal de naam van Bob Crewe opduikt, gestorven de 14de september 2014, op 82-jarige leeftijd. Crewe zat in de jaren vijftig in de groep The Rays die in 1957 een hit scoorden met "Silhouettes". Nadien schreef hij samen met Bob Gaudio een hele rist toppers voor de legendarische Amerikaanse groep The Four Seasons. Crewe pende nogal wat hits bij mekaar. Niet alleen die kanjer voor Patti LaBelle, maar ook kleppers als "Silence is golden", "Can't take my eyes off you", "A lover's concerto", "Music to watch girls by" enz.

Gepost door: Marc Brillouet | 30-03-18

Reageren op dit commentaar

Post een commentaar