04-04-18

Woensdag 4 april 2018

Can’t Buy Me Love

The Beatles

 

1, 2, 3, 4, 5

Dat was nog eens een record. Op deze dag in 1964 bezetten The Beatles de eerste vijf plaatsen in de Amerikaanse hitparade. Het ging om Please, Please Me, Twist And Shout, She Loves You, I Want To Hold Your Hand en op nummer 1: Can’t Buy Me Love. Ik vertel hier geen nieuws dat zowel Lennon als McCartney als auteurs werden vermeld, maar dat de song eigenlijk geschreven werd door Paul McCartney. Hij heeft de geruchten dat het over prostitutie zou gaan altijd ontkend. Ik beschouw het, zoals zoveel Beatles-werk in het begin, gewoon als rijmelarij rond het woordje ‘love’. En het lijkt mij ook de grootste leugen die hij ooit heeft gezongen: ‘I don’t care much for money’.

JukeBeat.jpgNiets is zo gedocumenteerd als de opnames van de The Beatles. Een beetje rondsnuffelen levert dus een vat vol ‘wistjedatjes’ op, zoals de volgende. Het is de eerste Beatlesplaat waarop slechts één lid zingt, Macca met name. De takes met de zangpartijen van de anderen verdwenen in de vuilnisbak. De plaat werd opgenomen in Parijs, maar George Harrison legde er in Londen nog een gitaarpartij over. Kenners horen de originele solo nog op de achtergrond. Het was de eerste popsong die niet met een strofe, maar met een refrein begon. Een ingeving van producer George Martin, schijnt het. Jazzzangeres Ella Fitzgerald kwam nog datzelfde jaar met een eigen versie en had er een hitje mee in Groot-Brittannië. Daarmee was zij de eerste artiest die scoorde met een Beatlescover. En met zulke weetjes kan ik nog lang doorgaan…

Een week nadat ze het record van de vijf podiumplaatsen hadden gevestigd, stonden The Beatles in de Amerikaanse Billboard Hot Top 100 met maar liefst veertien singles. De vijf die we al hebben genoemd, haalden nog altijd de top-10. Verder komen we klassiekers tegen als I Saw Her Standing There, All My Loving, From Me To You, Love Me Do en Roll Over Beethoven. Maar nu ik de lijst overloop, zie ik – toegegeven, nooit een Beatlesfan geweest – ook titels waarvan ik nog nooit heb gehoord: There’s A Place, Thank You Girl en You Can’t Do That, wat gewoon de B-kant van Can't Buy Me Love was.  Ik heb ze natuurlijk inmiddels opgezocht, het zijn allemaal doorslagjes. Het was gewoon de tijd dat de Amerikanen zot waren van The Beatles. Het bewijs daarvan was dat The Carefrees in dezelfde periode daar een hit hadden met We Love You, Beatles. Trouwens, dat onbenullig groepje, dat later wel veel achtergrondzangeressen opleverde, kwam ook gewoon uit Engeland. Je moet niet vragen hoe groot de zogenoemde ‘British invasion’ wel was.

 

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

 

 

Commentaren

Na het succes met "I want to hold your hand" voor The Beatles in Amerika, wilde Capitol Records als opvolger "Roll over Beethoven" (een song van Chuck Berry) koppelen aan Please Mr. Postman. Die single was iets eerder al uitgebracht in Canada, in de USA alleen te verkrijgen via import. Die versie werd veel op de radio gedraaid en dus wilde Capitol Records de single alsnog in de USA uitbrengen, maar daar stak producer George Martin een stokje voor. Die vond dat niet kunnen. Ze moesten even geduld oefenen en dan "Can't buy me love" in de markt zetten, dat zou een veel grotere hit opleveren. En of George gelijk had!

Gepost door: Marc Brillouet | 04-04-18

Reageren op dit commentaar

Post een commentaar