05-04-18

Donderdag 5 april 2018

Travelin’ Man

Ricky Nelson

 

VOORBODE VAN VIDEOCLIP

Op deze dag in 1961 zong Ricky Nelson Travelin’ Man in de televisieserie ‘The Adventures of Ozzie and Harriet’. Dat wordt vrij algemeen beschouwd als de eerste videoclip. Op het tv-scherm dan toch, want er werden al eerder filmpjes opgenomen om op een speciale juke-box samen met bepaalde plaatjes af te draaien.

JukeRick2.jpgJukeRick.jpg‘The Adventures of Ozzie and Harriet’ begon als radioprogramma, maar kreeg van 1952 tot 1966 een televisieversie. Het vreemde aan deze sitcom was dat het over de belevenissen van een bestaande familie ging. Ozzie en Harriet Nelson waren in het werkelijk leven de ouders van Ricky. Hun zoon mocht dan ook geregeld iets zingen. Om zijn nieuwe single Travelin’ Man te promoten, werden extra inspanningen gedaan. Hoewel ver van indrukwekkend, mengde men een gefilmd optreden met beelden die verwezen naar de songtekst. Als hij het over een señorita uit Mexico heeft zien we er eentje in de tribune van een arena voor stierengevechten. En als het woord Alaska valt, verschijnt een besneeuwde bergtop. Het zijn die elementen die van dit experiment een voorbode van de videoclip maakten. Het initiatief legde Ricky Nelson geen windeieren. Een dikke maand later stond Travelin’ Man op eerste plaats in de Amerikaanse hitparade. Het was zijn tweede nummer 1 en… zijn laatste.

Hello Mary Lou, vandaag zowat het meest bekende liedje van Ricky Nelson, stond op hetzelfde 45-toerenplaatje als Travelin’ Man. Zoals uit de hier afgebeelde hoesjes blijkt, wist de platenmaatschappij niet goed welk van de nummers ze moesten uitspelen als A-kant. Soms gaf de vormgeving meer aandacht aan de ene titel, soms aan de andere.

 Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

 

 

Commentaren

"Travelin' man" werd geschreven door Jerry Fuller terwijl die in het park op een bank op zijn vrouw zat te wachten. Hij had toevallig een atlas bij de hand en beschreef in zijn fantasie de diverse plaatsen die hij zou aandoen: Mexico, Alaska, Berlijn, Hongkong, Waikiki... Hij had Sam Cooke in zijn achterhoofd toen hij het liedje schreef. Hij vond dit echt iets voor hem. Dit zou echt iets voor hem zijn. Eenmaal terug thuis, maakte hij het liedje af en trok ermee naar de studio om een demo op te nemen. Daarvoor deed hij een beroep op twee jongens die bij The Champs speelden- je kent die nog wel van hun hit "Tequila" - Dave Burgess en Glen Campbell. Jerry trok met die demo naar de manager van Sam Cooke, J.W. Alexander, wiens kantoor pal tegenover dat van Ricky Nelsons platenbaas Lew Chudd van Liberty Records lag. Alexander bleek niet geïntereseerd, maar de bassist van Ricky was op dat moment op kantoor bij Lew, hoorde dat nummer en tipte Ricky.Begin 1961 trekt Ricky naar de studio om Travelin' man in te blikken. Hij fungeert zelf als producer zoals sommige bronnen vermelden, andere tippen op Joe Johnson die in Nashville een eigen studio en platenmaatschappij had, Challenge Records. Als B-kant kiest Nelson voor "Hello Mary Lou", een nummer van de Canadese singer-songwriter Gene Pitney. Gene had het iets eerder zelf op plaat gezet, maar zonder succes.

Gepost door: Marc Brillouet | 05-04-18

Reageren op dit commentaar

Post een commentaar