07-04-18

Zaterdag 7 april 2018

Iris

Goo Goo Dolls

 

JukeGoo.jpgREGENBOOG

Vandaag twintig jaar geleden verscheen de single Iris van de Amerikaanse rockband Goo Goo Dolls. Kenners horen een driekwarts walsje in deze song die een opmerkelijke mandolinepartij bevat. Die mandoline wordt getokkeld door Tim Pierce, een gerenommeerde sessiemuzikant die ook te horen is op platen van onder meer Bruce Springsteen, Eric Clapton, Michael Jackson en Joan Armatrading. Nu ik haar naam tik: van die laatste moet ik nog eens wat elpees uit de kast trekken.

Johnny Rzeznik, de frontman van Goo Goo Dolls, heeft Iris speciaal geschreven voor de film ‘City Of Angels’. Daarin vertolkt Nicolas Cage de rol van een engel die mensen helpt om zich voor te bereiden op het hiernamaals. Als hij smoor wordt op een door Meg Ryan gespeelde vrouw moet hij kiezen tussen de liefde en zijn eeuwig leven. Rzeznik heeft in een interview met een website voor oldiesfans gezegd dat hij gewoon door dat gegeven geïnspireerd werd: “Wow! What an amazing thing it must be like to love someone so much that you give up everyting.” Hoe hij aan de titel kwam, heeft hij nooit verteld. Vandaar dat er tal van versies circuleren. Het is duidelijk een meisjesnaam, al valt die geen enkele keer in de songtekst. Maar waar kwam die naam vandaan? Ik lees ergens dat het een verwijzing zou zijn naar de americanazangeres Iris DeMent, wat ik weinig waarschijnlijk acht. Logischer lijkt mij dat de auteur dacht aan de godin Iris, in de Griekse mythologie de boodschapster van de goden en de personificatie van de regenboog. Andere bronnen suggereren – met hetzelfde vertrekpunt – het regenboogvlies in het oog, wat uitgespeeld wordt in de videoclip die ook filmfragmenten bevat.

Er bestaan een aantal covers van Iris, onder meer van Avril Lavigne. Toen zij in 2006 trouwde met Deryk Wimbley, de zanger van Sum 41, koos zij het nummer als openingsdans. Sindsdien is Iris een topper op bruiloften.

 

 

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

Post een commentaar