08-04-18

Zondag 8 april 2018

Nick Of Time

Bonnie Raitt

 

VOOR HET EERST NUCHTER

Op deze dag in 1990 stond Bonnie Raitt op de eerste plaats in de Amerikaanse albumlijst met Nick Of Time. Ik hou meer van haar elpees uit de jaren zeventig, zoals Give It Up, Streetlights en Sweet Forgiveness. Maar Nick Of Time forceerde eindelijk haar doorbraak voor een groot publiek. Ze won er wat Grammy’s mee. En zeggen dat ze toen net door Warner Bros aan de deur was gezet omdat commercieel succes uitbleef. Capitol Records raapte haar op en liet haar aan de slag gaan met producer Don Was, toen nog voornamelijk een lid van Was (Not Was).

JukeRaitt.jpgVoor de opnames van Nick Of Time waren maar vijf studiodagen nodig. Overdubs waren er niet bij. Dat er zo goed als live werd gespeeld, had natuurlijk te maken met het feit dat een indrukwekkend gezelschap was samengebracht. Kim Wilson van The Fabulous Thunderbirds speelde mondharmonica, Paulinho da Costa trommelde op de congas, de legendarische Swamp Dogg zat aan de piano en ook de veelgevraagde sessiegitarist Michael Landau deed mee. Een onvoorstelbaar koor van achtergrondzangers was samengebracht: David Crosby, Graham Nash, David Lasley en Sweet Pea Atkinson. Slechts één track moest enkele keren worden overgedaan: I Ain’t Gonna Let You Break My Heart Again, een nummer waarop ze enkel op piano begeleid werd door niemand minder dan Herbie Hancock. Aan hem hing het niet. Het nummer bleek haar recht in het hart te treffen en na enkele zinnen barstte ze in tranen uit. “That was the track we had to do over”, zegt Don Was in het jongste nummer van met muziekmagazine Mojo. “She got caught up in the song en couldn’t get trough it”

Bonnie Raitt kampte in de jaren zeventig en tachtig met een alcoholverslaving. Naar eigen zeggen was het Stevie Ray Vaughan die haar de ogen opende. Als hij niet gedronken had, was nog beter dan anders. Toen ze tijdens eenzelfde plechtigheid haar Grammy’s kreeg voor haar bijdrage aan In The Mood op de elpee The Healer van John Lee Hooker en voor Nick Of Time werd haar speech een ware biecht. “This was my first sober album”, zei ze ronduit. Met een knipoog naar de receptie die zou volgen, besloot ze: “Dat ik nu van de drank ben, betekent dat ik me morgenvroeg kiplekker zal voelen.”  

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

Post een commentaar