10-04-18

Dinsdag 10 april 2018

Loop Di Love

Juan Bastós

 

ECHT EUROPEES

Op deze dag in 1971 kwam Juan Bastós met de single Loop Di Love binnen in de Nederlandse hitparade. Hij hield het er elf weken uit met een derde plaats als piekpositie. Twee weken later stond hij negen edities genoteerd in de BRT Top-30 met nummer 5 als hoogste rang. Ik weet niet waarom, maar dat vrolijk niemendalletje is me altijd bijgebleven.

JukeLoop.jpgZijn pseudoniem mocht dan Spaans klinken, Juan Bastós was een Duitser die Rolf Steiz op zijn paspoort had staan. Het plaatje verscheen bij een Nederlands platenlabel en de videoclip in zwart-wit werd in Amsterdam opgenomen. Dieter Dierks en Michael Schepior – ook Duitsers – werden vermeld als auteurs, maar van dit deuntje bestond al eerder een Franse versie. Darla Dirladada was de titel van een door Boris Bergman bewerkt traditioneel volkslied uit Griekenland. Dalida heeft het in 1970 opgenomen, maar de eerste uitvoering – slechts enkele maanden eerder – was van Les Dirlada. Terwijl Dalida begon met ‘Adieu monsieur, tout est fini’, ging het origineel van start met ‘Adieu ma femme’.

Nog in 1970 coverde Marva het als B-kant van Nieuwe Liefde Nieuwe Dromen. Nelly Byl, de vaste schrijfster van Will Tura, zorgde voor een Nederlandstalige tekst. Het gaat over iemand… die slaapt met zijn paraplu en u zegt tegen zijn kater. De Franstalige uitvoering met het grootste succes was de dance-versie van G.O. Culture. Met een totaal herschreven tekst die verwees naar de film ‘Les Bronzés’, waarin de meezinger ook te horen was, werd het een enorme zomerhit in 1993. Maar hier scoorde het ding dus in het Engels. In Groot-Brittannië en Noorwegen had Jonathan King er een grote hit mee in 1972. Hij liet wel de schuilnaam Shag op het hoesje persen. Opmerkelijk is dat het Duitse variant niet door Juan Bastós werd opgenomen, hoewel hij de taal toch machtig was. Het was Tony Marshall die Wir Singen Loop Di Love zong. Grieks, Frans, Engels, Duits, Deens, Nederlands, Spaans. Een echte Europees plaat, zou je kunnen zeggen.

 

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

  

 

 

 

Post een commentaar