11-04-18

Woensdag 11 april 2018

Brand New Tennessee Waltz

Jesse Winchester

 

EEN NIEUWE WALS

Vandaag vier jaar geleden overleed Jesse Winchester op 69-jarige leeftijd. De Amerikaanse singer-songwriter heeft een dik dozijn albums op zijn naam staan, maar veel van zijn nummers zijn vooral in coverversies bekend geraakt. Dat komt onder meer omdat hij in 1967 naar Canada emigreerde om te ontsnappen aan een legerdienst in Vietnam. Zijn liedjes mochten dan doordrenkt zijn van heimwee naar de zuiderse staten van de V.S. – denk maar aan Mississippi, You’re On My Mind – hij kon niet in zijn thuisland optreden of platen promoten. Pas in 1977, toen amnestie voor dergelijke ‘deserteurs’ werd afgekondigd, keerde hij terug voor enkele concerten. Maar het duurde nog tot 2002 vooraleer hij met zijn tweede echtgenote weer naar de States verhuisde.

JukeJesse1.jpgJukeJesse2.jpgTerwijl ik dit schrijf, draait hier op dikke vinyl Talk Memphis uit 1981, zijn laatste elpee op een groot label. De meeste indruk maakte hij echter met zijn titelloos debuut in 1970, een productie van Robbie Robertson van The Band. Op die plaat staan tal van nummers die herhaaldelijk werden gecoverd, waaronder Biloxi, Yankee Lady en vooral The Brand New Tennessee Waltz. Van dat laatste nummer bestaan meer dan twintig versies. Het werd onder meer opgenomen door Joan Baez, Ralph Stanley, The Everly Brothers en Lyle Lovett. Ook Patti Page, die in de jaren vijftig een hit had met The Tennessee Waltz, zette het op plaat.

Toen Jesse Winchester in Canada woonde, trad hij in het clubcircuit op met een begeleidingsband onder de naam Jesse Winchester and The Rhythm Aces. In die groep zaten drummer David ‘Butch’ McDade en bassist Jeff Davis, die ook geëmigreerd waren. Samen namen ze Third Rate Romance van Russell Smith op. Om daar bij te helpen, reisde Smith naar Canada, waar hij later met Davis en McDade The Amazing Rhythm Aces stichtte, een rootsband die vandaag vooral bekend is van datzelfde Third Rate Romance.

 Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

 

Post een commentaar