17-04-18

Dinsdag 17 april 2018

My Love

Paul McCartney and Wings

 

UIT LIEFDE VOOR LINDA JukeMacca1.jpg

Het is vandaag twintig jaar geleden dat Linda Eastman, de vrouw van Paul McCartney, overleed. Toen de twee in 1969 trouwden, was de bruid vier maanden zwanger van dochtertje Mary. Later volgden nog de kinderen James en Stella, die inmiddels bekend is als modeontwerpster. Het huwelijk was een bescheiden plechtigheid voor een beperkt publiek op de dienst van de burgerlijke stand in Marylbone, een wijk in de Londense City of Westminster. Niemand van The Beatles was erbij. Logisch, de groep was toen net uit elkaar gegroeid. Later zou Macca zeggen dat Linda hem de kracht had gegeven om weer muziek te maken toen de samenwerking van de Fab Four tot een einde was gekomen.

In tegenstelling wat je hier en daar leest, was Linda Eastman geen telg uit de dynastie van Eastman Kodak Company. Ze was wel fotografe en werkte veel in de rockwereld. Bob Dylan, Jimi Hendrix, Janis Joplin, The Doors, zij heeft ze allemaal voor haar camera gehad. Neil Young gebruikte een portret dat zij van hem maakte als hoesfoto voor zijn album Sugar Mountain: Live At Canterbury House.

JukeMacca2.jpgWe hebben het raden naar al de nummers van Paul McCartney waarvoor zij de inspiratiebron is geweest. Maar we kennen er wel een paar. Op zijn solodebuut McCartney uit 1970 stonden er al zeker twee: Maybe I’m Amazed en het overduidelijke The Lovely Linda. In We Got Married heeft hij het over hun huwelijk. De track, waarop David Gilmour van Pink Floyd gitaar speelt, is te vinden op het album Flowers In The Dirt uit 1989. Ook van Golden Earth Girl op Off The Ground uit 1993 weten we dat het over Linda Eastman gaat. Eén nummer dat hij voor haar schreef, werd een grote hit: My Love, in 1972 verschenen op de elpee Red Rose Speedway van Paul McCartney and Wings. Op sommige hoesontwerpen van het 45-toerenplaatje had men het over McCartneys’ Wings (sic), waarbij de apostrof op de verkeerde plaat stond. De single haalde de eerste plaats in de Britse hitparade.

Paul McCartney was niet de enige componist die songs over Linda pende. Meer, hij was zelfs niet de eerste die inspiratie bij haar vond. Al in 1942 schreef Jack Lawrence een nummer dat Linda heette, zo genoemd naar de toen 1-jarige dochter van zijn juridisch adviseur Lee Eastman. Ja, dat was inderdaad diezelfde Linda. De song werd pas na de oorlog een eerste keer op plaat gezet, maar de populariteit nam almaar toe. Dat is af te lezen uit de lijst van artiesten die het nummer hebben opgenomen. Daarop staan onder meer kleppers als Frank Sinatra, Bing Crosby, Jim Reeves, Willie Nelson en zelfs de surfers Jan and Dean. Waarschijnlijk is de versie van Perry Como de meest bekende.

 Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

Post een commentaar