19-04-18

Donderdag 19 april 2018

Because The Night

Patti Smith Group

 

PATTI’S EI JukePat.jpg

Vandaag veertig jaar geleden verscheen Because The Night van Patti Smith Group. De single was getrokken uit het album Easter, dat drie weken voor het dat jaar vroeg vallende Pasen was verschenen. Toen de song het de afgelopen week opdook in de ‘Classics 1000’ op Radio 1 hoorde ik het plots keihard door de huiskamer knallen. Ik had het kunnen verwachten, ik weet met wie ik samenwoon.

De muziek en een deel van de tekst van Because The Night werden geschreven door Bruce Springsteen. Hij nam het nummer op toen hij aan Darkness On The Edge Of Town werkte, maar vond dat het niet op dat album paste. Hij gaf de compositie aan Patti Smith die in hetzelfde studiogebouw aan de slag was. Zij behield het refrein, schreef wat strofes en vervolledigde de song, die – achteraf beschouwd – eigenlijk haar enige hit is geworden.

Toen Bruce Springsteen met het nieuwe materiaal op tournee trok, bracht hij Because The Night met zijn eigen tekst. Later zong hij de lyrics die Patti Smith had bedacht. Dat is bijvoorbeeld te horen op de vijf elpees tellende Live 1975-85 uit 1986. Het was de eerste keer dat een Springsteenversie van het nummer op plaat verscheen. De originele studio-opname kregen we pas te horen toen in 2010 de luxeuze box The Promise: The Darkness On The Edge Of Town uitkwam. Het collector’s item is een facsimile van de ringmap die de Boss overal meesleepte om ideeën in op te schrijven. Op één van de bijbehorende dvd’s staat ‘The Making Of Darkness On The Edge Of Twon’, een documentaire die een beeld schetst van de gang van zaken in de studio. Op een andere dvd in de doos staat een live uitvoering van Because The Night, eigenlijk een bootlegopname van een concert van The E Street Band in 1978 in Houston.

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be 

-

MEDEDELING

Mijn trouwe lezers ontvangen al een tijdlang geen nieuwsbrieven. Daar kan ik niets aan doen, dat is de verantwoordelijkheid van Proximus Skynetblogs. Aan die situatie kan niets meer veranderd worden omdat het bedrijf volgende maand stopt met deze dienstverlening. Natuurlijk stop ik niet met mijn blog. Ik zoek naar alternatieven en hoop jullie daar weer te treffen. In afwachting moet ik jullie vragen zelf rechtstreeks in te loggen op http://dejukeboxkalender.skynetblogs.be/ , want het is niet omdat je geen nieuwsbrief krijgt dat ik geen nieuw verhaaltje heb geschreven.

Commentaren

Haar enige hit? De gustibus non...

Gepost door: Piet | 19-04-18

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.