21-05-17

Zondag 21 mei 2017

Gimme All Your Lovin’

ZZ Top

 

BLUESROCK OP VIER WIELEN

Op deze dag in 1983 lanceerde ZZ Top de video bij hun nieuwe single Gimme All Your Lovin’. Het waren de hoogtijdagen van MTV en de clip kwam vaak voorbij op de muziekzender, wat de band een nieuw, jonger publiek opleverde. Het filmpje werd niet alleen gekenmerkt door wat sexy meiden, maar ook door een opvallende auto. Het was een zogenoemde ‘hot rod’, een voertuig dat gitarist en zanger Billy Gibbons speciaal had laten bouwen naar een coupémodel van Ford uit 1933. Onder de kap zat een Corvettemotor. De rode kleur en opvallende belettering langs de zijkanten is een ontwerp van de in zijn sector heel bekende ‘race car designer’ Kenny Youngblood. De auto werd ‘The Eliminator’ of de ‘Eliminator Car’  genoemd omdat hij op de cover stond van de achtste elpee van het trio, die Eliminator heette. Naast Gimme All Your Lovin’ stonden daar ook de hits Sharp Dressed Man en Legs op. Ook in de videoclips bij die singles reed ‘The Eliminator’ rond. En dat werden ook allemaal toppers op MTV. Om de auto mee te nemen op tournee werd een kopie in kunststof gemaakt. Die was daarna ook te zien in films en tv-uitzendingen, op autoshows en caritatieve evenementen.  

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

20-05-17

Zaterdag 20 mei 2017

Groovin’

The Young Rascals

 

TOEN ‘COOL’ NOG NIET ‘COOL’ WAS

Vandaag vijftig jaar geleden stonden The Young Rascals op de eerste plaats in de Amerikaanse hitparade met Groovin’. Zoals hun meeste successen was het nummer geschreven door organist Felix Cavaliere en zanger Eddie Brigati. Die laatste is nog lid geweest van Joey Dee and the Starliters, bekend van Peppermint Twist, maar stichtte halfweg de jaren zestig dus The Young Rascals, die zich na enkele jaren kennelijk al niet meer zo jong voelden en verder onder de naam The Rascals platen maakten.

JukeGroo.jpgHet werd de eerste volledig blanke band die een contract kreeg bij het soullabel Atlantic. Hun muziek kan dan ook omschreven worden als een afgebleekt variant van de zwarte sound van de sixties. ‘Blue-eyed soul’, werd het genoemd. The Rascals bleven trouw aan het genre, ook al wisselden het tempo en de thema’s geregeld. Nog vaker veranderde de podiumprésence. In de tijd van hun eerste nummer 1, Good Lovin’, huppelden ze nog rond in potsierlijke pakjes. Dat was in 1966. Twee jaar later zagen ze er helemaal als hippies uit bij het brengen van People Got To Be Free, ook een nummer 1. Nog voor de seventies waren begonnen, hadden ze een waslijst hits afgeleverd, waaronder A Beautiful Morning, I’ve Been Lonely Too Long, You Better Run, It’s Wonderful, A Girl Like You en het later vaak gecoverde How Can I Be Sure. En, o ja, Groovin’ dus, het perfecte luie-zondagnamiddagplaatje voor iemand met vlinders in de buik. Volgens mijn Engels woordenboek betekent ‘to groove’ letterlijk ‘een sleuf graven’, maar het was in die tijd een populair slangwoord om iets tof te vinden. Nu zouden ze waarschijnlijk ‘cool’ gebruiken, maar toen waren variaties op ‘groovy’ in bij songschrijvers. De eerst hit met die term in de titel was A Groovy Kind Of Love van The Mindbenders uit 1965. Een klein jaar later speelde het woordje een voorname rol in 59th Street Bridge Song (Feelin’ Groovy) van Simon & Garfunkel. ‘Looking for fun en feelin’ groovy’, zongen ze.

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

19-05-17

Vrijdag 19 mei 2017

You Are The Sunshine Of My Life

Stevie Wonder

 

HET ZONNETJE IN HUIS

Op deze dag in 1973 stond Stevie Wonder op de eerste plaats in de Amerikaanse Billboard Hot 100 met You Are The Sunshine Of My Life. Het was de tweede track uit de elpee Talking Book die op single de hoogste sport op de hitladder haalde. Eerder lukte dat ook met Superstition.

jUKEWonder.jpgDe ‘sunshine’ waar Stevie Wonder het over had was zijn toenmalige echtgenote Syreeta Wright. Ze werkte als secretaresse bij Motown, waar Edward Holland van het beroemde schrijvers- en producerstriumviraat Holland-Dozier-Holland haar zangstem ontdekte. Zij mocht de demo’s inzingen van songs die later door The Supremes werden opgenomen, ze deed backing vocals voor Marta and The Vandellas en bracht onder de naam Rita Wright enkele singles uit. Het was in die dagen dat ze een relatie begon met Stevie Wonder. In 1970 trouwden de twee. Voor hem mocht ze dan al het zonnetje in huis zijn, zij voelde het aan alsof ze in zijn schaduw leefde. Het huwelijk hield dan ook maar enkele jaren stand. Ironisch genoeg was het pas na hun scheiding dat hun muzikale samenwerking tot successen leidde. Stevie Wonder was de producer van haar elpees Syreeta en Stevie Wonder Presents: Syreeta. Hij speelde en zong ook mee op die platen en schreef samen met de zangeres haar hits Your Kiss Is Sweet, Spinnin’ And Spinnin’ en Harmour Love, waarop hij de tweede stem voor zijn rekening nam. Tegelijk schreef Syreeta Wright mee aan nummers op Stevie-Wonderalbums. Zo is zij co-auteur van zijn hit Signed, Sealed, Delivered (I’m Yours). Tot in 1995 bleef ze te horen op platen van Stevie Wonder. Toch kende ze het meeste succes aan de zijde van een andere man. In 1979 werd With You I’m Born Again, haar duet van Billy Preston, een wereldwijde hit. Syreeta Wright is in 2004 overleden. Zij was 58 jaar.

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

18-05-17

Donderdag 18 mei 2017

Meisjes

Raymond van het Groenewoud

 

MEISJES VAN VEERTIG

Vandaag is het veertig jaar geleden dat Raymond van het Groenewoud de single Meisjes uitbracht. Dat wordt gevierd met een nieuwe cd en een verjaardagstournee die vanavond van start gaat in De Roma in Antwerpen.

JukeRay.jpgJe zou het zijn doorbraakplaat kunnen noemen. Zeker is dat het nummer tot vandaag een van de meest bekende Nederlandstalige rocknummers is gebleven. De gitarriff was er eerst. Het heeft een tijdje geduurd voor hij wist welk soort tekst erbij moest komen. Maar zodra hij de zinnen ‘ze maken ons kapot’ en ‘ze maken ons zo zot’ had, volgde de rest vanzelf. Eigenlijk is het een simpel tekstje, gaf hij zaterdag toe in de Gazet van Antwerpen. “Ik ga altijd voor zinnen die het best bekken in functie van de muziek. Bijgevolg heeft een liedjestekst niets te maken met wat officieel poëzie wordt genoemd.”

In 1977 stoorden fatsoensrakkers zich aan de frase ‘ze komen zelden klaar, mijnheer’. Net nu niemand zich nog stoort aan dat fragment heeft hij een tekstwijziging doorgevoerd. Op een nieuwe versie van Meisjes, die ter gelegenheid van deze verjaardag werd opgenomen, zingt hij wat braver: ‘Je bent er nooit mee klaar.’ In Het Nieuwsblad vertelde hij dat hij dat ‘stoutmoedig’ onderdeel wat beu gezongen was. “Plots viel mij die nieuwe wending in. En daar heb ik dan weer wat meer arbeidsvreugde bij.”

Het heet dat de 2017-versie van Meisjes opgenomen is met een meisjeskoor. Op de clip is echter te zien dat er bij die zangeressen al wat mama’s waren en sommigen zelfs al lang hun eigen veertigste verjaardag hebben gevierd. Ik herken onder meer Lady Linn, Tine Reymer, Slongs Dievanongs, Hannelore Bedert, Sandrine, Coely en Sofie.  

 Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

17-05-17

Woensdag 17 mei 2017

I Won’t Back Down

Tom Petty

 

IK ZAL NIET WIJKEN

Vandaag dertig jaar geleden brak er brand uit in de woning van Tom Petty in het Californische Encino. Zijn dochter merkte de vlammen op en sloeg alarm zodat heel het gezin zich in veiligheid kon brengen, maar het gebouw werd volledig in de as gelegd. De naaste buur van de Petty’s was Dave Stewart van Eurythmics. Die was niet thuis, maar zangeres Annie Lennox wel. Zij ving de slachtoffers op, bezorgde kleren en andere noodzakelijke benodigdheden en bracht hen onder in een hotel.

Politieonderzoek wees uit dat het om brandstichting ging, maar de dader werd nooit gevat. Dat iemand hem zoveel leed wou berokken, misschien wel naar het leven stond, speelde maandenlang in het hoofd van Tom Petty. Maar songwriters hebben het geluk dat ze zulke gedachten kwijt kunnen in hun muziek. ‘I’ll keep this world from draggin’ me down’, zong hij in I Won’t Back Down. ‘Gonna stand my ground.’ Dat laatste kunnen we zelfs letterlijk nemen, want Petty liet op dezelfde plek een nieuw huis bouwen. “Het was alsof ik helemaal opnieuw begon”, heeft hij eens gezegd. Ook vertelde hij dat het schrijven en opnemen van I Won’t Back Down een kalmerend effect op hem had op het moment dat hij zich over die kwelling moest heen zetten en zijn leven weer in handen moest nemen.

JukePetty.jpgI Won’t Back Down verscheen in 1989 op het album Full Moon Fever. Dat was de eerste plaat met alleen de naam van Tom Petty op de hoes. The Heartbreakers werden niet meer vermeld, hoewel leden van die band wel meespeelden. Zo doet Mike Campbell mee op deze track, die ook als single werd uitgebracht. Verder horen we George Harrison en Jeff Lynne van Electric Light Orchestra. Met die twee vrienden werkte Tom Petty in die tijd aan het project The Traveling Wilburys, een supergroep die verder bestond uit Bob Dylan, Roy Orbison en de fantastische sessiedrummer Jim Keltner, die altijd in de opsomming wordt vergeten omdat de altijd heel bescheiden man niet op de hoesfoto’s stond. In de video zien we Mike Campbell tijdens de gitaarsolo zwaaien met Harrisons Fender Stratocaster, die hij halfweg de jaren zestig met fluorescerende verf versierde en ‘Rocky’ noemde. Ringo Starr duikt ook op in de clip, maar op de plaat doet hij niet mee. Bij de opnames zat studiomuzikant Phil Jones achter het drumstel.

Ik geef niet op, ik zal niet wijken. Op zich is het nummer natuurlijk voor verschillende interpretaties vatbaar en velen vinden in hun eigen leven wel een reden om het mee te zingen. In 2000 gebruikte George Bush I Won’t Back Down zonder toestemming tijdens zijn verkiezingscampagne, maar stopte daarmee toen Tom Petty dreigde hem gerechtelijk te vervolgen. Na de aanslagen van 9/11 dook de song op in veel radioprogramma’s en herdenkingsplechtigheden. Daar had de auteur geen bezwaar tegen: “The song has also been adopted by nice people for good things, too. I just write them, I can’t control where it ends up.”

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be