30-01-18

Dinsdag 30 januari 2018

Honey

Bobby Goldsboro

 

BOOM DES LEVENS

Vandaag vijftig jaar geleden nam Bobby Goldsboro de single Honey op. Het werd wereldwijd de grootste hit van 1968. In de V.S. prijkte de single maar liefst vijf weken op de eerste plaats. Hier stond hij heel de zomer in de hitparade, met de vijfde plaats als hoogste positie. Het 45-toerenplaatje verscheen in tal van hoesjes. Op de foto staat het exemplaar dat ik als jonge tiener thuis altijd heb gezien, maar dat ik nu niet meer kan vinden. 

JukeHoney.jpgHoney gaat over een man die zijn overleden vrouw erg mist bij het zien van de boom die zij heeft geplant. Bobby Russel schreef de song toen hij merkte hoe een boom in zijn tuin op korte tijd erg was gegroeid. Hij nam zelf ook plaatjes op, maar het waren meestal andere artiesten die succes boekten met zijn composities. Dat was onder meer het geval voor The Joker Went Wild van Brian Hyland, het vaak gecoverde Little Green Apples en The Night The Lights Went Out In Georgia, een Amerikaanse nummer 1 voor zijn toenmalige vrouw Vicki Lawrence.

Slechts korte tijd eerder dan de hitsingle van Goldsboro werd de song onopgemerkt uitgebracht door Bob Shane, een lid van het bekende folkgezelschap The Kingston Tree.

Deze single werd de grootste hit voor Bobby Goldsboro, al had hij eerder succes geboekt met Little Things en It’s Too Late.

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

29-01-18

Maandag 29 januari 2018

Tequila

The Champs

 

TOOSTEN MET TEQUILA

Vandaag zestig jaar geleden lag Tequila van The Champs in de platenwinkels. Dat iedereen het vandaag nog kent, is niet alleen te danken aan de vele covers door een diversiteit aan artiesten, van George Benson over Dr Feelgood tot Bad Manners. Het heeft ongetwijfeld ook te maken met het feit dat de song vaak werd gebruikt in films en televisiefeuilletons. In de komedie ‘Breakfast At Tiffany’s’ van Blake Edwards klinkt het op een feestje van Holly Golightly, gespeeld door Audrey Hepburn. In de tv-serie ‘Happy Days’ was het vaak te horen tijdens scènes rond de jukebox in Arnold’s Drive-In. En zeggen dat het heel toevallig een succes werd.

JukeChamps.jpgDe rockabillyzanger en gitarist Dave Burgess had nog een B-kantje nodig toen hij de single Train To Nowhere wou uitbrengen bij Challenge Records, het label van de countryvedette Gene Autry. Dus nodigde hij naast bassist Cliff Hills het Flores Trio uit in de studio. Saxofonist Danny Flores had nog wel een niemendalletje in de lade liggen en dat werd tijdens een jamsessie in december 1957 ingeblikt. Veel tekst moest er niet uit het hoofd worden geleerd. In het totaal wordt drie keer de titel Tequila geroepen. Trouwens, omdat Danny Flores bij een andere platenfirma onder contract stond, gebruikte hij de schuilnaam Chuck Rio. Enfin, het plaatje had weinig succes tot – zoals wel vaker is gebeurd in de popgeschiedenis – een radio-dj de flipside begon te draaien. De vraag was zo groot dat het snel als A-kant werd geperst. Omdat Tequila moeilijk als een single van Dave Burgess kon gepresenteerd worden, werd voor de groepsnaam The Champs gekozen. Die formatie is dus eigenlijk pas gevormd nadat het plaatje er al was. De band werd overigens vernoemd naar Champ, een paard van Gene Autry, die niet alleen als zingende cowboy optrad maar ook actief was in het rodeocircuit. Vanaf half maart stond Tequila vijf weken op de eerste plaats in de Amerikaanse hitparade. Ook in Europa werd het een topper. Later scoorden The Champs nog andere instrumentale hitjes, zoals El Rancho Rock en Limbo Rock. Ze probeerden het ook nog eens met een vervolg, Too Much Tequila, maar dat was er te veel aan.

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

26-01-18

Vrijdag 26 januari 2018

Pump Up The Jam

Technotronic

 

DRAAI AAN JukePump.jpgDE VOLUMEKNOP

Vandaag viert Manuela Barbara Kamosi Moasa Djogi haar 45ste verjaardag. Ze is bekend als Ya Kid K. Haar jongere zus Karoline Kamosi, die het pseudoniem Leki bezigt, is inmiddels meer bekend, maar op het einde van de jaren tachtig was Ya Kid K medeverantwoordelijk voor een opmerkelijke Belgische boost in het dancegenre.

De zusjes Kamosi waren zes en elf jaar toen ze naar België kwamen vanuit hun geboorteland Congo, dat toen nog Zaïre heette. Ya Kid K verhuisde later naar de Verenigde Staten, waar ze onder meer in Chicago en Dallas woonde. Terug in België hielp ze het hip-hoplabel Fresh Beat Productions oprichten. Met producer Jo Bogaert, die zich toen als Thomas De Quincey liet aanspreken, maakte ze in 1989 één single onder de naam Hi Tek 3. Dat was Spin That Wheel, een song die terechtkwam op de soundtrack van de film ‘Teenage Mutant Ninja Turtles’. Het grote succes kwam later dat jaar toen het samenwerkingsverband voor de nieuwe naam Technotronic koos. Pump Up The Jam werd wereldwijd een hit, begin 1990 stond het ook op nummer 1 in de Verenigde Staten. De single wordt dan ook beschouwd als een van de meest succesvolle Belgische plaatjes aller tijden. Hoewel Ya Kid K de tekst schreef en de zangpartij voor haar rekening nam, was het ook in Congo geboren model Felly Killingi in de videoclip en op de hoesfoto te zien. Toppunt was dat er nog ‘Featuring Felly’ naast stond. Pas bij de tweede single, Get Up (Before The Night Is Over) mocht de zangeres zelf in beeld komen. Het succes van Pump Up The Jam kon nooit geëvenaard worden, maar Technotronic deed het toch ook niet onaardig met The Beat Is Technotronic en Move This. ‘Get the party goin’ on the dance floor’.

 

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

25-01-18

Donderdag 25 januari 2018

I Like It Like That

Chris Kenner

 

ZO VIND IK HET LEUK

Op deze dag in 1976 overleed de in New Orleans geboren zanger en songschrijvers Chris Kenner. Je moet al… een kenner zijn om te weten wie hij was. Maar ook wie zijn naam nog nooit heeft gehoord, kent zeker een paar van zijn nummers, want hij heeft wel wat pareltjes geschreven.

JukeKenner.jpgOp het einde van de jaren vijftig maakte hij zijn eerste platen. Daar was Sick An Tired bij, later een hit in de versie van Fats Domino. Toen hij begon te werken met Allen Toussaint scoorde hij zijn grootste successen, zij het dat niet altijd zijn eigen uitvoering, maar eerder coverversies de hitparade haalden. Zijn Something You Got werd opgenomen door een diversiteit aan artiesten, onder wie Bobby Womack, Ramsey Lewis Trio, The Moody Blues, Fairport Convention en Jimi Hendrix. Bruce Springsteen speelde het wel eens live en zijn versie die hij in een radiostudio in Boston speelde, belandde vorig jaar op het album Acoustic Radio 1974, dat via Amazon te koop is, maar evenwel niet in zijn officiële discografie voorkomt.

Een van Kenners strafste werkstukken in het collectief geheugen is Land Of 1000 Dances. Toen hij het in 1963 uitbracht, klonk de opsomming van danssoorten nog als gospel met een New Orleans-piano. Nadat Wilson Picket het onder handen had genomen, werd het opzwepende soul. Die versie is tot vandaag het meest bekend, maar er zijn ook uitvoeringen van onder meer Patti Smith.

En dan is er nog de eerste plaat die Chris Kenner met Allen Toussaint maakte: I Like It Like That. De titel geeft al mijn gevoelens weer. Het was in 1961 en toen slaagde hij er wel zelf in de tweede plaats in de hitparade te halen. Vier jaar later had ook The Dave Clark Five er een hit mee, in 1987 nog gebruikt in de film ‘Full Metal Jacket’. Het is die cover die nog helder in mijn hoofd hangt.

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

 

24-01-18

Woensdag 24 januari 2018

Hercules

Aaron Neville

 

HERCULES VAN DE SOUL

Vandaag viert Aaron Neville zijn 77ste verjaardag. Laat mij het maar meteen bekennen: hij is een van mijn favorieten. In het begin van de jaren zestig had hij al zijn eerste hits, waaronder Tell It Like It Is. Daarna moest hij bijna drie decennia wachten op zijn volgende succes van die omvang: Don’t Know Much, een duet met Linda Ronstadt. Tussendoor deed hij het niet onaardig met zijn broers Art, Charles en Cyril als The Neville Brothers. Voor hen schreef hij trouwens het bekende Yellow Moon van het gelijknamige album. Klasse allemaal, maar ik hou het meest van een van zijn songs die nooit een hit werd: Hercules, een compositie en productie van Allen Toussaint. Het is een van mijn lievelingsnummers aller tijden. Dus heb ik het op elpee, op cd, op verzamelaars en zelfs op de originele single uit 1973, gestoken in een hoesje zonder tekst en zonder foto. De titel van het nummer en de uitvoerder zijn te lezen door een ronde uitsparing in het midden. Verwijzend naar deze songtitel noem ik hem graag een Hercules van de soul.

JukeHercules1.jpgJukeHercules2.jpgToen ik het eens tijdens een dj-set draaide, werd de ‘booth’ bij wijze van spreken bestormd door mensen die wat meer wilden weten over dat plaatje. Jongeren die het pareltje niet kenden, meenden het toch al eens gehoord te hebben. Dat is niet verwonderlijk want de funky baslijn werd herhaaldelijk gesampeld, vooral door rappers en hiphoppers. In het boekje bij de Neville-verzamelaar die in 2011 verscheen, staat dat sporen van Hercules te horen zijn in In The Dust van 2 Live Crew, in Under Mi Sleng Ten van Cypress Hill, Come Off van Young MC en Catch The Wave van Downtown Science. Andere bronnen vermelden A Thing Named King van Biz Markie en Chrome Plated Woman van UGK. Eerlijk gezegd, die heren ken ik niet. Boz Scaggs en Paul Weller coverden de song. Die ken ik wel, dat zijn zelfs heren die ik in mijn hart draag. De meest recente cd die Boz Scaggs uitbracht, A Fool To Care, met onder meer mijn favoriete grieten Bonnie Raitt en Lucinda Williams, haalde thuis de top-5 van 2015. En in 2016 draaiden wij heel veel de meest recente cd van Aaron Neville. Ze bevat prachtsongs als Stomping Ground of Hard To Believe, dat dicht tegen Hercules aanleunt, maar de plaat kreeg hier geen media-aandacht, laat staan dat ze de radio haalde. De titel van het album was Apache, een woord dat hij ondanks zijn afkomst van Choctaw breeduit op zijn rug liet tatoeëren. Of misschien net daarom, ik ben niet zo thuis in indianenstammen. De foto’s in het bijbehorende boekje tonen nog meer tattoos, op verschillende lichaamsdelen. Eén is voor iedereen zichtbaar. Op zijn linkerwang staat een kruis. Dat hij een diepgelovig mens is, blijkt ook uit de oorbel met een afbeelding van de apostel aan wie hij naar eigen zeggen zijn succes en geluk in het leven te danken heeft. Het is Judas Thaddeus, de patroonheilige van hopeloze zaken, niet te verwarren met Judas Iskariot die ‘de gewijde geschiedenis’ inging als een verrader.

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be