20-03-18

Dinsdag 20 maart 2018

Golden Years

David Bowie

 

DE STER VAN DE SONG

Op deze dag in 1970 trouwde David Bowie voor de eerste keer. Zijn bruid, het Amerikaanse fotomodel Angela Barnett, was toen twintig jaar. Ze hielp hem onder meer bij het ontwerpen van de kostuums voor Ziggy Stardust. Negen jaar later scheidden de twee. Ze hebben een zoon die tegenwoordig Duncan Jones op zijn paspoort heeft staan, naar de echte naam van zijn vader, Davy Jones. In interviews heeft Angela Bowie, zoals ze zich laat noemen, beweerd dat haar ex-man Golden Years voor haar heeft geschreven. In de tekst richt hij zich inderdaad tot een engel: ‘Don’t let me hear you say life’s taking you nowhere, angel’. Maar ook de achtergrondzangeres Ava Cherry, die een tijdlang bij de Bowies inwoonde, claimt de inspiratiebron voor de song te zijn.JukeBowie.jpg

Verder houdt Angela vol dat The Prettiest Star van het album Aladdin Sane persoonlijk voor haar werd gepend. In ‘The Mail on Sunday’ zei ze dat Bowie het haar voorgezongen had aan de telefoon. Zij was er ook bij in de studio toen Marc Bolan van T. Rex zijn gitaarsolo aan het nummer toevoegde. In de documentaire concertfilm ‘Ziggy Stardust and the Spiders from Mars’ komt ze voor in een backstagescène, waarbij Bowie haar aanspreekt met het troetelnaampje ‘Star’.

Hardnekkig is het gerucht dat het model ook het hoofdpersonage is uit Angie van The Rolling Stones. Haar voornaam werd inderdaad zo afgekort. Maar Mick Jagger heeft dit verhaal nadrukkelijk als onzin afgedaan. Zoals het de gewoonte was bij de Stones werd het samenwerkingsverband Jagger-Richards als componist genoteerd, maar deze akoestische ballade uit 1972 was toch voornamelijk het werk van Keef. Volgens Jagger komt de inspiratie voor de meisjesnaam in de titel dan ook van Richards’ dochter, die ook Angela heet.

 Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

 

19-03-18

Maandag 19 maart 2018

Our Lips Are Sealed

Fun Boy Three

 

JukeFun.jpgMONDJE DICHT

Vandaag viert Terry Hall zijn 59ste verjaardag. Die man heeft nogal een palmares afgewerkt. Je zou hem een jobhopper kunnen noemen. Afgezien van het feit dat hij heeft samengewerkt met onder meer Tricky, Gorillaz, Bananarama en Shakespeares Sister, heeft hij misschien wel in een dozijn bands gespeeld. Daar was Vegas bij, eigenlijk een duo dat hij vormde met David Stewart van Eurythmics. Ook Terry, Blair & Anouchka was een zijsprong waarmee hij hier onopgemerkt voorbijhuppelde. Het begon echter halfweg de jaren zeventig. Nadat hij wat punk had uitgeprobeerd, koos hij voor ska en werd hij lead zanger van The Specials, nog altijd graag beluisterd met pakweg Too Much Too Young en Ghost Town. In 1984 speelde hij in The Colourfield. Terwijl ik dit schrijf, draait hier hun debuut Virgins And Philistines, een album dat het hitje Thinking Of You opleverde. Ik merk nu pas op de hoes dat ook Pete de Freitas meedoet op die plaat. De Freitas was de drummer van Echo & The Bunnymen, die omkwam in een motorongeval.

Tussen The Specials en The Colourfield, richtte Terry Hall Fun Boy Three op met twee andere ex-Specials, Neville Staple en Lynval Golding. Die band begon meteen sterk met The Lunatics (Have Taken Over The Asylum) en It Ain’t What You Do (It’s The Way That You Do It). Rond deze tijd 35 jaar geleden verscheen de tweede elpee van Fun Boy Three. Niemand minder dan David Byrne was de producer van Waiting, waarop Annie Whitehead trombone speelde. Het album opende met The Tunnel Of Love, ook met succes op single verschenen. De grootste treffer was echter Our Lips Are Sealed. Dat blijft in Groot-Brittannië de meest bekende versie van die song, alhoewel hij een jaar eerder al in de rest van de wereld een hit was geweest voor The Go-Go’s. We kunnen niet zeggen dat de ene single een cover van de andere was, Our Lips Are Sealed werd immers samen geschreven door Terry Hall en Jane Wiedlin van The Go-Go’s. Het gebeurde toen hun beide groepen samen op tournee waren in de Verenigde Staten. Volgens Wiedlin had ze toen een affaire met Hall, ondanks het feit dat die thuis een vaste vriendin had zitten. Misschien dat het daarom wel Our Lips Are Sealed werd. ‘It doesn’t matter what they say in the jealous games people play.’

 

 

 

 

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

18-03-18

Zondag 18 maart 2018

Closed.jpg

17-03-18

Zaterdag 17 maart 2018

Closed.jpg

16-03-18

Vrijdag 16maart 2018

Last Of The Rock Stars

Elliott Murphy

 

DE WET VAN MURPHY

Vandaag wordt Elliott Murphy 69 jaar. De singer-songwriter is nog altijd actief, bracht vorig jaar nog een cd uit, maar de elpees in mijn kast dateren uit de jaren zeventig en tachtig. Ik leg Affairs nog wel eens op, Milwaukee, Murph The Surf en Party Girls / Broken Poets.

JukeMurph.jpgNatuurlijk heb ik ook zijn alom geprezen debuut Aquashow uit 1973. In het magazine Rolling Stone werd de elpee in eenzelfde artikel besproken met The Wild, The Innocent And The E Street Shuffle van Bruce Springsteen. Beide artiesten werden toen in de media opgevoerd als een nieuwe Bob Dylan. Opmerkelijk is dat Murphy en Springsteen later vrienden werden. Omdat hij een musician’s musician is, kreeg Elliott Murphy iedereen die hij maar wou in de studio. Op zijn platen staan gastoptredens van Sonny Landreth – beluister aub alles van hem – David Johansen, Mick Taylor, Phil Collins, Shawn Calvin en Gordo Gano, soms met heel de rest van zijn Violent Femmes. En, ja hoor, ook Bruce Springsteen sloeg zijn uitnodigingen niet af. Zo staat er op Murphy’s album Selling The Gold uit 1995 een duet met de Boss: Everything I Do (Leads Me Back To You). De twee stonden ook geregeld samen op het podium. Murphy speelde in het voorprogramma van Springsteen en kwam dan tijdens de bisnummers wat jammen. Soms werd dan een van zijn eigen nummers ingezet, bijvoorbeeld Last Of The Rock Stars, de openingstrack van Aquashow. Ik weet nog precies waar ik was toen ik die song voor het eerst hoorde en hij heeft me sedertdien nooit losgelaten. Ja, hij heeft het wel over ‘the king’, maar altijd ben ik ervan overtuigd geweest dat het over Jimi Hendrix ging. De verwijzing naar ‘purple haze’ is overduidelijk. En waar hij in het origineel ‘he’ zingt, meen ik in latere live opnames (zoals hieronder) te horen dat hij Jimi zegt.

 

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be