23-02-17

Donderdag 23 februari 2017

Gimme Shelter

The Rolling Stones

 

KRULSPELDEN

Op deze dag in 1969 namen The Rolling Stones Gimme Shelter op. Volgens Keith Richards werd de song geschreven op een stormachtige dag. Vandaar de eerste zin: ‘Oh, a storm is threat’ning my very life today if I don’t get some shelter.’ Verder in de tekst wordt het echter snel duidelijk dat het gaat over de figuurlijke storm die door het land raast. Het is de tijd van de Vietnamoorlog, rassenrellen, sociale en politieke onrust. “Elke dag zagen we geweld in het televisiejournaal”, zei Mick Jagger ooit in een interview met het magazine Rolling Stone. “En daar gaat het nummer over.” Van hem komt dan ook het refrein: ‘War, children, it’s just a shot away. Rape, murder! It’s just a shot away.’

JukeBleed.jpgHet was al laat toen producer Jimmy Miller met het idee kwam een vrouwenstem in te lassen. Zijn collega Jack Nitzsche, die o.a. arrangementen voor de Stones schreef, belde een vriendin van hem die in de buurt woonde. Ze lag al in bed en haastte zich naar de studio in een pyjama en met krulspelden in haar haar. Echt waar, ik heb het haar zelf horen vertellen in ‘20 Feet From Stardom’, een boeiende documentaire over achtergrondzangeressen. Het ging om Merry Clayton, hoewel haar voornaam op de Stonesplaat later als Mary werd gespeld. Ze had met Ray Charles opgetreden als een van The Raelettes en was een veel gevraagde studiozangeres. Ze is te horen op platen van pakweg Tom Jones, Joe Cocker, Linda Ronstadt en Carole King. Ze zingt op verschillende tracks van het debuutalbum van Neil Young en – o, ironie – ook op Sweet Home Alabama van Lynyrd Skynyrd, waarin Neil Young voor vuile vis wordt verweten.  

Merry Clayton nam snel haar tekst door en zette haar bijdrage in slechts een paar takes op band. “I decided to blow them out of the room”, zegt ze in de documentaire. En of ze dat deed. Haar bijdrage was zo indrukwekkend dat je Mick Jagger ‘Whoo!’ hoort roepen tussen de fragmenten die zij zong. De zangeres was zwanger op dat moment. Ze ging zo snel mogelijk terug naar bed, maar had de volgende dag een miskraam.

Om Claytons partij tijdens concerten te zingen werd Lisa Fischer ingehuurd, ook een straffe sessiezangeres die onder meer met Sting en Tina Turner in de studio en op het podium stond. Ook zij vertelt haar verhaal in ‘20 Feet From Stardom’ en steelt de show in de clip hieronder.

Gimme Shelter werd de openingstrack van de elpee Let It Bleed, het laatste album waarop Brian Jones meedeed, zij het slechts sporadisch. Omdat het oorspronkelijk de bedoeling was die plaat Automatic Changer te noemen, ontwierp Robert Brownjohn een hoes met een automatische platenwisselaar, zoals die op het einde van de jaren zestig in muziekmeubels werden ingebouwd. Bovenop stond wel een taart. Een leuk wist-je-datje is dat die taart gebakken werd door Delia Smith, die tot 2013 een bekende Britse televisiechef was en op haar 75ste nog altijd recepten verspreidt via haar culinaire website.

 Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

 

 

22-02-17

Woensdag 22 februari 2017

Bohemian Like You

The Dandy Warhols

 

DRACULA EN CINDERELLA

Vandaag is het dertig jaar geleden dat de Amerikaanse kunstenaar Andy Warhol overleed. Hij stierf in zijn slaap in het ziekenhuis waar hij een galblaasoperatie had ondergaan. Hij was de producer van het debuutalbum van Velvet Underground, wat eigenlijk niet meer inhield dan dat hij voor de studiotijd betaalde. Wel drong hij aan dat zijn protegee, het Duitse fotomodel Nico, mocht meedoen. Ook tekende hij de bekende bananenhoes voor de plaat. Lang duurde de samenwerking niet, want er ontstond gauw onenigheid tussen Warhol en Lou Reed. Reed verontschuldigde zich daar als het ware voor in Songs For Drella, in 1989, de eerste plaat waarvoor hij en John Cale weer samenkwamen. Het conceptalbum was een eerbetoon aan de artiest, die in een samentrekking van Dracula en Cinderella (Assepoester) Drella werd genoemd.

JukeWar.jpgAndy Warhol ontwierp de hoezen van Sticky Fingers en Love You Live van The Rolling Stones, The Academy Of Peril en Honi Soit van John Cale en het postuum verschenen Menlove Avenue van John Lennon. Een van zijn laatste werken was het portret van Aretha Franklin dat in 1986 op haar elpee Aretha prijkte.

In 1968 overleefde Andy Warhol een schietpartij van de radicaal feministische auteur Valerie Solonas. Over dat incident schreef Lou Reed het nummer Andy’s Chest. In 1972 verscheen het op zijn succesalbum Transfomer, maar hij nam het ook op met Velvet Underground en die versie is te horen op de elpee VU uit 1985, een collectie met nooit eerder uitgebracht materiaal. David Bowie,die in 1996 de rol van Andy Warhol vertolkte in de film ‘Basquiat’, schreef ook een song over de excentrieke kunstenaar. Zijn Andy Warhol staat op Hunky Dory uit 1971.

En dan zijn er nog The Dandy Warhols. Die ontleenden bij kunstenaar hun bandnaam. De Amerikaanse groep is vooral bekend van Bohemian Like You, een song uit 2000 die het in heel Europa aardig deed en in Portugal zelfs een nummer 1 werd, maar die bij ons nooit opdook in de BRT Top 30 of de Ultratop 50.

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

21-02-17

Dinsdag 21 februari 2017

Since I Don’t Have You

The Skyliners

 

JukeSky.jpgEENZAAM ZONDER JOU

Janet Vogel was 38 toen ze op deze dag in 1980 zelfmoord pleegde. Ze was zangeres in de originele bezetting van The Skyliners, een vocaal kwintet dat verder alleen uit mannen bestond. Dat waren Jimmy Beaumont, Wally Leste, Jack Taylor en Joe Vercharen. Ze hadden al een hele weg van optredens in biertenten en achterzaaltjes afgelegd voor ze in 1959 een eerste plaat mochten opnemen. Maar hun debuutsingle Since I Don’t Have You werd meteen een hit. ‘I don’t have hopes and dreams, I don’t have anything, since I don’t have you.’ Dat de song, die geschreven werd door Beaumont en manager Joe Rock, nog in het collectief geheugen rondspookt, is ongetwijfeld mede te danken aan een waslijst covers door een diversiteit aan artiesten. Er bestaan versies van pakweg The Four Seasons, Trini Lopez, Art Garfunkel, Don McLean en zelfs Guns N’Roses. In de originele versie kwam het nummer ook voor op de soundtrack van de film ‘American Graffiti’.

Hoewel Since I Don’t Have You tot vandaag het bekendste nummer van The Skyliners is gebleven, hebben ze best nog andere successen geboekt, onder meer met This I Swear en Pennies From Heaven.

De groep kende veel personeelswissels en naast Janet Vogel zijn inmiddels ook Joe Verscharen en Wally Lester overleden. Toch schijnen The Skyliners nog altijd op te treden met Jimmy Beaumont als leadzanger.

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

20-02-17

Maandag 20 februari 2017

Fun, Fun,  Fun

The Beach Boys

 

RIJPLEZIER

Op deze dag in 1964 werd de Ford Thunderbird voorgesteld op de Detroit Auto Show. In de loop van de geschiedenis werden veel modellen uitgebracht, maar het zijn de gevleugelde sleeën van de eerste generaties die in de popcultuur het symbool van de ultieme vrijheid in een nieuwe wereld werden. Vandaar dat we deze wagen vaak horen voorbij snorren in een niet op te sommen file van songs. Er bestaan zelfs tal van nummers die gewoon Thunderbird heten. John Hiatt heeft zo eentje op zijn album Master Of Disaster staan, ZZ Top liet zo’n track achter op het album Fandango. Trouwens, ZZ Top heeft wel een half dozijn andere songs waarin een Ford Thunderbird rondrijdt.

JukeFun.jpg‘I’m gonna drive in my daddy’s Thunderbird’, zingt Prince in Alphabet Street. The Beach Boys sneden hetzelfde thema al in 1964 aan in Fun, Fun, Fun, voor mij de ultieme Thunderbird-song, al begint hij dan ook met een riff die overduidelijk van Chuck Berry is gepikt. Nadat de compositie van Brian Wilson en Mike Love het heel goed had gedaan als single verscheen ze enkele maanden later ook op het album Shut Down Volume 2. Met In The Parkin’ Lot en This Car Of Mine staan daar nog twee andere autonummers op. The Beach Boys hebben trouwens veel van zulke nummers op hun repertoire. Denk maar aan Our Car Club, In My Car en – meer bekend – Little Honda en Little Deuce Coupe.

De tekst van Fun, Fun, Fun vertelt het verhaal van een tienermeisje dat haar vader voorliegt dat ze met zijn Thunderbird naar de bibliotheek gaat. In werkelijkheid maakt ze een ritje naar de ‘hamburger stand’ en gaat ze daarna ‘cruising just as fast as she can’ en nog wel met de ‘radio blasting’. Dat is allemaal driewerf ‘fun’, maar als papa erachter komt, neemt hij de sleutel af. ‘Fun, fun, fun, till her daddy takes the T-Bird away.’ De verteller die aan het woord is, heeft wel een oplossing voor haar klaar: ‘But you can come along with me, and we’ll have fun, fun, fun…’

Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

19-02-17

Zondag 19 februari 2017

Blinded By The Light

Manfred Mann’s Earth Band

 

JukeMan.jpgRIJMWOORDENBOEK

Vandaag veertig jaar geleden stond Blinded By The Light van Manfred Mann’s Earth Band op de eerste plaats in de Billboard Hot 100. Daarmee bereikte Bruce Springsteen voor het eerst de hoogste sport van de Amerikaanse hitladder, want hij schreef de song en zette hem in 1973 op zijn debuutelpee Greetings From Asbury Park, N.J. De tekst staat vol persoonlijke verwijzingen, zoals pakweg ‘Indians in Summer’, de naam van het honkbalteam waarin hij als kind speelde. ‘Madman drummer’ is een knipoog naar Vini Lopez, bijgenaamd Mad Dog. Hij was de eerste drummer van The E Street Band en speelt trouwens mee op dit nummer. De befaamde begeleidingsgroep van de Boss moest toen eigenlijk nog tot stand komen. Bassist Garry Tallent doet wel op de meeste albumtracks mee, maar Steven Van Zandt is maar in één song te horen en saxofonist Clarence Clemons in twee, waaronder Blinded By The Light.

Je zou de song onsamenhangende rijmelarij kunnen noemen. Springsteen heeft trouwens toegegeven dat hij voor deze tekst een rijmwoordenboek heeft stuk gebladerd.

De in Zuid-Afrika als Manfred Lubowitz geboren keyboardspeler Manfred Mann, koos zijn artiestennaam als bandnaam toen hij in de jaren zestig met onder meer Tom McGuinness en de begenadigde zanger Paul Jones een groep vormde. Ze scoorden hits als Do Wah Diddy Diddy, Pretty Flamingo en Migthty Quinn. Na wat personeelswissels maakte men een doorstart als Manfred Mann Chapter Three. Toen ook die naam na twee elpees in de kast ging, werd Manfred Mann’s Eart Band samengesteld. En die zette op de elpee The Roaring Silence in 1976 dus Blinded By The Light, zij het met een licht aangepaste tekst.

Er bestaan nog wel wat covers van dit Springsteennummer, maar in veel opsommingen wordt wel eens vergeten dat Allan Clarke, een ex-lid van The Hollies, het al eerder in 1976 opnam voor zijn solo-album I’ve Got Time.

 Welkom aan de lezers die hier terechtkomen via www.internetgazet.be