28-10-17

Zaterdag 28 oktober 2017

A Satisfied Mind

Porter Wagoner

 

IK ZAL ALTIJD VAN JE HOUDEN

Vandaag tien jaar geleden overleed Porter Wagoner. Trouwe lezers weten dat ik niet vies ben van tranerige country. Dat deel ik trouwens met veel grote artiesten, om Elvis Costello niet te noemen. Maar laat dit niet als een excuus klinken, ik moet me hier niet voor verantwoorden. Neem nu de eerste hit van Porter Wagoner, A Satisfied Mind, een nummer 1 in 1955. Ik heb zijn origineel niet in huis, maar wel diverse andere versies want het werd gecoverd door pakweg Joan Baez op het album Farewell, Angelina, door The Byrds op de elpee Turn! Turn! Turn!, door Robert Plant and The Band of Joy, Johnny Cash, Rosanne Cash, John Martyn, Lucinda Williams, Jonathan Richman, The Walkabouts en Tim Hardin. Moet ik nog meer zeggen? Bob Dylan zette het in 1980 op Saved, maar hij had het in 1967 al opgenomen met The Band, wat in 2014 te beluisteren viel in de best wel interessante box The Bootleg Series Vol.11 The Basement Tapes Complete.  

JukePorter.jpgPorter Wagoner had van 1960 tot 1981 een televisieshow, goed voor maar liefst 686 afleveringen. Vijftig jaar geleden introduceerde hij in dat programma de dan totaal onbekende Dolly Parton. Dat leidde tot tal van duetten. Toen er een einde kwam aan hun professionele samenwerking schreef Dolly Parton I Will Always Love You voor hem. Ja, iedereen kent dat nu in de versie die Whitney Houston maakte voor de film ‘The Bodyguard’. Dolly Parton had een Amerikaanse nummer 1 met het origineel in 1974 en daarna nog eens met de versie die te horen was in de film ‘The Best Little Whorehouse In Texas’ in 1982. Zo werd zij de eerste zangeres die met dezelfde song twee keer de absolute top bereikte.

PS / Oefening voor de popquiz. Probeer zoveel mogelijk artiesten te herkennen in de onderste clip. Ik zal helpen, uiterst links staat Lyle Lovett.

 

Welkom aan de lezers die hier zijn terechtgekomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27-10-17

Vrijdag 27 oktober 2017

Breaking The Law

Judas Priest

 

BRITS STAAL JukePriest.jpg

Zijn volledige voornaam is Kenneth, maar wij mogen K.K. zeggen. K.K. Downing, medeoprichter van Judas Priest en gitarist op alle platen van die groep, viert vandaag zijn 66ste verjaardag. Niet alleen muzikaal waren ze pioniers van hard rock en heavy metal. Door zich in leder en studs te hullen, lanceerden ze de mode in het genre. Menig headbanger zal het niet graag horen, maar daarbij vonden ze inspiratie in de homoseksuele SM-scene. Zanger Rob Halford, die zich ondertussen als gay heeft geout, zei in interviews dat hij met dat podiumimago de angsten over zijn verborgen geaardheid kon verdringen. “En het gaf me de gelegenheid om uit professionele overwegingen gespecialiseerde seksshops te bezoeken.”

De jaren zeventig waren nog niet begonnen toen Judas Priest zijn eerste mis opdroeg. Met satanisme hadden ze trouwens niets te maken. Hun naam kwam uit een nummer van Bob Dylan: The Ballad Of Frankie Lee And Judas Priest. En ze hadden hem niet eens zelf bedacht. Ze leenden die naam gewoon van een andere band in het Britse Birmingham die er de brui aan had gegeven.

Op hun commerciële doorbraak moesten ze wachten tot 1980, toen ze meer recht-voor-de-raap-songs op het album British Steel zetten. Bij het horen van die titel moet ik altijd aan Making Plans For Nigel van XTC denken. Omwille van de zin ‘He has his future in British steel’. Maar we wijken af. Het kortste en krachtigste nummer op die elpee is Breaking The Law, inmiddels een klassieker in heavy metal. Volgens gitarist Glenn Tipton werd de song in nauwelijks een uur geschreven. Het is inderdaad een doodsimpele riff, maar wel een die blijft hangen. De originele opname kent geen gitaarsolo, maar tijdens live uitvoeringen voegde K.K. Downing die er altijd aan toe. Verder staan op de plaat allerlei geluidseffecten, zoals glasgerinkel en de loeiende sirene van een politiewagen. Sampling bestond in die tijd nog niet, die fragmenten moesten daadwerkelijk op band worden gezet. K.K. Downing maakte het sirenegeluid met de ‘Whammy’-pedaal van zijn Fender Stratocaster. En voor het glasgerinkel werden melkflessen aan diggelen gegooid.  

 

Welkom aan de lezers die hier zijn terechtgekomen via www.internetgazet.be

 

26-10-17

Donderdag 26 oktober 2017

October

U2

 

DE BLADEREN VALLEN

Soms lijkt het simpel: October is een nummer uit het album October van U2, zo genoemd omdat het in oktober 1981 verscheen. Maar met zo’n uitleg zijn wij niet gesust. Trouwens, zowat de helft van de platen van U2 zijn in oktober verschenen. De andere meestal in september of november, een zomers bandje is dit niet.

JukeOct.jpgMelkmuilen waren het, daar is geen ander woord voor als ik kijk naar de hoes die hier naast me ligt. Het is een van de weinige – om niet te zeggen uitzonderlijke – U2-platen in mijn verzameling. Een fan ben ik nooit geweest. Alleen aan de dubbele elpee Rattle And Hum beleef ik tot vandaag plezier.

Zanger Bono, gitarist The Edge en drummer Larry Mullen waren in die tijd lid van de evangelische groep ‘Shalom Fellowship’. Dikwijls heb ik gelezen dat deze beweging druk uitoefende op de jonge kerels om het zondige rockleven op te geven en voor God te kiezen. Soms wordt wel eens beweerd dat dit hen in dubio bracht en een split tot de mogelijkheden behoorde. De waarheid is dat ze slechts korte tijd aanhangers van dit genootschap zijn geweest. Kennelijk begrepen ze snel dat er geen contradictie was tussen geloven en gitaar spelen. Toch menen velen in de songteksten van October een religieuze ondertoon te horen. Daarbij wordt zelfs verwezen naar het feit dat in het openingsnummer Gloria Latijnse zinnen voorkomen. Het nummer October zelf bestaat eigenlijk maar uit een paar regels, die bovendien niet veel meer zeggen dan dat de bladeren vallen, dat alles komt en gaat. Desillusie en depressie, je mag er in horen wat je wilt, natuurlijk. Al heeft Bono in interviews gezegd dat hij gewoon het geluid van het woord oktober mooi vond. “Het klinkt Germaans en industrueel. Het zijn koude letters en een sterk symbool.” Ik heb zo’n vermoeden dat het nog helemaal anders is gegaan. De opnames van dit tweede album van U2 moesten uitgesteld worden omdat Bono zijn koffertje met liedjesteksten had verloren. Producer Steve Lillywhite liep te ijsberen door de studio, de dure uren liepen en er waren geen songteksten. Bono heeft zelf toegegeven dat hij ter plekke – aan de microfoon – lyrics heeft bedacht. Zo kom je waarschijnlijk tot ‘October. And the trees are stripped bare. Of all they wear. What do I care?’

Welkom aan de lezers die hier zijn terechtgekomen via www.internetgazet.be

 

 

25-10-17

Woensdag 25 oktober 2017

Night Nurse

Gregory Isaacs

 

JukeIsaacs.jpgNACHTZUSTER

Het is vandaag zeven jaar geleden dat Gregory Isaacs overleed. Met een bijnaam als ‘Cool Ruler’ is hij herhaaldelijk omschreven als de meest verfijnde stem in de reggaewereld. Als tiener werkte hij al samen met invloedrijke artiesten uit het genre, zoals Errol Dunkley en Prince Buster. Zijn doorbraak als soloartist, ook bij een publiek buiten Jamaica, dankt hij aan zijn eerste elpee voor het label Island. Er staan best nog andere leuke nummers op, maar –hoewel nooit een hit – vooral de titeltrack werd bekend: Night Nurse. Op een rustige zomeravond ligt die plaat hier nog wel eens onder de naald.

Toen ik enige tijd tussen leven en dood hing in het ziekenhuis heb ik ijlend van de koorts vaak aan dat nummer gedacht, zeker als ik in het midden van de nacht werd gewekt om mijn bloeddruk te meten. Al te vaak kom ik nu de nachtzuster tegen in cryptogrammen, waar ze schuil gaat achter de omschrijving ‘overdag geen familielid’. Maar ik heb dat alijd een lekker ding gevonden, ik bedoel dan de plaat. En in de playlists die ik nu voor horecazaken maak, steek ik geheid Night Nurse van Gregory Isaacs. Blijkt dat veel mensen er nog nooit van hebben gehoord. Ten onrechte.

 

Welkom aan de lezers die hier zijn terechtgekomen via www.internetgazet.be

 

 

 

 

24-10-17

Dinsdag 24 oktober 2017

Eloise

Barry Ryan

 

TWEELINGBROERS

Vandaag viert Barry Ryan zijn 69ste verjaardag. Eigenlijk heeft de zanger veel te danken aan zijn tweelingbroer Paul Ryan, die vijftien jaar geleden overleed. Op hun zestiende maakten ze samen hun eerste plaatjes als Paul & Barry Ryan. Sapherson stond op hun paspoort, maar als pseudoniem gebruikten ze de naam van hun moeder, Marion Ryan, een populaire Britse zangeres in de jaren vijftig. Op twee jaar tijd haalden ze acht keer de hitparade, onder meer met Don’t Bring Me Your Heartaches en Have Pity On The Boy. Het succes woog echter op Paul Ryan, hij kon niet omgaan met de stress die de showbusiness meebracht. Dus werd besloten dat Barry Ryan solo zou gaan en zijn broer op de achtergrond zou werken. Hij werd zijn vaste componist en leverde hem in 1968 al meteen een wereldwijde hit: Eloise. De single verscheen in allerlei hoesjes, mijn exemplaar ziet eruit zoals hier op de foto. JukeBarry.jpg

Paul Ryan schreef Eloise nadat hij MacArthur Park van Richard Harris had gehoord. Vandaar waarschijnlijk dat de meer dan vijf minuten durende song ook breedvoerig georkestreerd werd en haast melodramatisch gezongen. Er bestaan covers van Eloise in zowat alle talen. Verschillende Italiaanse artiesten namen het op, al zong Barry Ryan ook zelf een versie in de taal van Dante. Hij heeft trouwens ook nummers van hem in het Duits uitgebracht. Claude François zong Eloise in het Frans, Karel Gott deed het in het Tsjechisch en de Finse band Leningrad Cowboys zetten het op hun live-cd Global Balalaika Show. Vreemd genoeg is de meest succesvolle cover van Eloise die van de als punkband begonnen The Damned. Ze haalden er in 1986 de derde plaats in de Britse hitparade mee.

Paul Ryan schreef ook voor andere artiesten. Onder meer Engelbert Humperdinck, Dalida en Dana namen werk van hem op. Frank Sinatra had twee van zijn songs op zijn repertoire: Sunrise In The Morning en het meer bekende I Will Drink The Wine.

Afgezien van nu en dan een oldiestournee is Barry Ryan in het begin van de jaren zeventig gestopt met zingen. Hij was daarna vooral actief als fotograaf.

Welkom aan de lezers die hier zijn terechtgekomen via www.internetgazet.be